open-navfaktor-logo
search
Uz malo truda
Cimet rolnice su idealne za zimske dane uz topli napitak
Veoma su popularne širom svijeta, a idealne su za doručak uz kafu ili čaj, a naročito dok su još tople
04.12.2019. u 21:09
get url
text
Cimet rolnice
Cimet rolnice

Cimet rolnice su veoma popularno slatko pecivo, porijeklom iz Švedske.

Prave se od mekanog dizanog tijesta, premazanog puterom i posutog mješavinom cimeta i smeđeg šećera a potom zarolanog u pužiće ili rolnice.

Veoma su popularne širom svijeta, a idealne su za doručak uz kafu ili čaj, a naročito dok su još tople.

Za pripremu potrebno vam je:

200 grama kvasca ili 7 grama suhog kvasca
250 mililitara tople vode
50 grama šećera
80 mililitara ulja
1 jaje
pola kašičice soli
525 grama brašna
100 grama putera
165 grama smeđeg šećera
1 kašika cimeta
50 grama oraha
dvije jabuke srednje veličine
100 grama šećera u prahu
dvije i po kašike mlijeka
1 kašika putera
1 kašika ekstrakta vanilije

Priprema:

U veću zdjelu stavite kvasac, toplu vodu, šećer i ulje, sve dobro promiješajte i ostavite sa strane oko pet minuta.

U drugu zdjelicu stavite brašno. Kad kvasac počne da pjeni, dodajte so, malo umućeno jaje i brašno.

Sjedinite brašno sa kvascem, stavite na radnu površinu i sve dobro umiješajte. Oblikujte loptu, pokrijte i ostavite na toplom da naraste, oko 30 minuta.

Za to vrijeme, u manju zdjelicu, izmiješajte smeđi šećer, cimet i isjeckane orahe.

Tijesto koje je naraslo još jednom zamijesite, rastanjite oklagijom, na pobrašnjenoj radnoj površini debljine oko pet milimetara, pola otopljenog putera premažite preko tijestа.

Preko premazanog tijesta pospite mješavinom cimeta i smeđeg šećera. Jabuke očistiti i narendati i posuti preko cimeta i na kraju posuti sa sjeckanim orasima.

Urolati u jedan veliki rolat i oštrim nožem isjeći na 15 malih rolata, oko šest centimetara debljine.

Vatrostalnu posudu, veličine 22x33cm premazati sa puterom i svaki komadić premazati sa četkicom okolo i preko i naredati tri reda po 5 komada tijesta, pokriti providnom folijom i ostaviti da ponovo raste oko pola sata, na toplom mjestu.

Zagrijati rernu na 175 stepeni Celzijusa i peći rolnice oko 20 do 25 minuta ili dok blago ne porumene.
Dok se rolnice peku napraviti preliv tako što ćete izmiješati šećer u prahu, mlijeko, ekstrakt vanilije i puter u glatku smjesu i preliti preko vrućih rolnica.

Cimet rolnice su idealne za doručak uz šolju toplog mlijeka, kafe ili čaja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.