open-navfaktor-logo
search
Nutricionisti tvrde
Čiste organizam i poboljšavaju zdravlje: Sedam vrsta povrća koje treba jesti u proljeće
Na pijace je stiglo mlado povrće, koje osim što je ukusno, i vrlo je zdravo.
27.03.2022. u 17:14
get url
text

Nutricionisti ističi da, želite li organizam vratiti u formu, nakon duge zime, odmah ih uključite u svakodnevni jelovnik. Time ćete se, kako kažu, opskrbiti sa dovoljnom, količinom blagotvornih vitamina i minerala.

U nastavku saznajte koje je to povrće:

Bolji vid

 

Mladi luk jača imunitet te pomaže u borbi protiv infekcija. Vitamin A ključan je i za zdravlje očiju te smanjuje rizik od bolesti mrežnice. Osim što snižava nivo lošeg holesterola u krvi, pomaže i u reguliranju nivoa šećera, pa produžuje osjećaj sitosti.

Antioksidansi koje sadrži smanjuju rizik od raka, kao i nastanak krvnih ugrušaka ili ateroskleroze.

Probava u ranoteži

 

U stotinu grama rotkvica nalazi se samo 16 kalorija jer većinu sastava čini voda, pa su ove rumene vjesnice proljeća poželjan gost na stolovima onih koji se žele vratiti u dobru formu.

Pokreće probavu i rad crijeva zbog čega se dodaje zelenim smoothiejima, salatama ili ljekovitim sokovima. Rotkvica također potiče izlučivanje žuči, vraća u ravnotežu rad mjehura i ublažava hemeroide.

Odličan izvor željeza

 

Špinat je na glasu kao odličan izvor željeza - što nije netačno, jer jedna prosječna porcija pokriva 21 posto preporučene dnevne količine (RDA) - ali još je bolji izvor vitamina A (59 posto RDA po porciji), folne kiseline (49 posto), mangana (44 posto) te vitamina C (34 posto).

Među njegovim jačim sastojcima su i vitamini B grupe, vitamini E, PP i K, zatim magnezij, kalcij, kalij, natrij, fosfor, cink, sumpor, jod, bakar, aminokiseline arginin i lizin te dijetalna vlakna.

Potpomaže detoksikaciju organizma

 

Zelena salata obiluje vitaminom C koji je snažan saveznik našeg organizma u odbrani od mnogih bolesti. Njen bogati nutritivni sastav potpomaže procesu detoksikacije.

Konzumacija zelene salate pomaže uspostaviti alkalnu ravnotežu organizma, što donosi niz pogodnosti - povećanu energiju, bolju probavu, bistriji um, miran san te mladenački izgled kože.

Važan sastojak zelene salate je folna kiselina (vitamin B11) koja je ključna za mnoge procese u ljudskom organizmu.

Ovaj vitamin sprečava razvoj pojedinih vrsta anemije, štiti od osteoporoze, a zajedno s vitaminom B12 neophodan je za razvoj novih krvnih ćelija.

Folna kiselina je od izuzetne važnosti za trudnice, jer se njen nedostatak u organizmu povezuje s raznim malformacijama embrija, od kojih je najčešći defekt neuralne cijevi.

Istraživanja su potvrdila da je redovni unos ovog vitamina izvrsna prevencija mnogih vrsta raka.  

Zelena salata sadrži i laktium - supstancu koja ima umirujuća svojstva.

Zbog toga je povećana konzumacija zelene salate naročito preporučljiva u situacijama nervoze, napetosti, razdražljivosti i nesanice.

Kalorijski je vrlo siromašna (100 grama sadrži samo 15 kalorija), ali je bogata hranjivim tvarima i dijetalnim vlaknima, što ju čini odličnom i nezamjenjivom namirnicom kod mršanja.

Čuvarica jetre

 

Artičoke su čuvarice jetre zahvaljujući silimarinu i inulinu koji imaju zaštitni učinak, a odlične su i u borbi protiv lošeg holesterola. Koriste se za čišćenje organizma od otrova pa se često nađu na proljetnom detoksikacijskom jelovniku.

Artičokama je potrebno nešto pažnje da bi se očistile, ali jednom kada se „uđe u štos“ to ne predstavlja problem. Siromašne su kalorijama, a bogate vlaknima, a u kuhinji se mogu puniti, dinstati, peći i kuhati.

Čistačica organizma

 

Šparoga je bogata hranjivim tvarima. Sadrži vitamine, minerala i značajnu količinu prehrambenih vlakna. Te čistačice organizma poboljšavaju probavu, štite srce i krvne žile, a zahvaljujući diuretičkom djelovanju potiču čišćenje organizma. Odlične su u kombinaciji s jajima za doručak, u filu za pitu ili sa rižom.

Za čelične živce

 

Iako se jede i zimi, iskoristite proljeće za uživanje u matovilcu jer je odličan u kombinaciji s mladom janjetinom ili omletom od sezonskog povrća. Zahvaljujući valerijanskoj kiselini prirodni je lijek za snižavanje krvnog pritiska, odličan je i za živce, te bolju probavu i rad jetre i bubrega.

U salatama ga spojite s piletinom i narandžama ili maslačkom, a možete ga i izmiksati u zeleni smoothie s chia sjemenkama, bananom, avokadom i jabukama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.