Općinska organizacija SDA Srebrenik donijela je odluku da iz članstva Stranke briše Nihada Omerovića, načelnika ove općine. Osim njega, iz Stranke je isključen i Nermin Jašarević, savjetnik načelnika za pravna pitanja, Imšir Škahić, općinski javni pravobranioc, Safet Omerović, vijećnik u Općinskom vijeću Srebrenika, Midhat Mujčinović, također vijećnik te Zaim Djedović.

Kao razlog isključenja iz SDA u stranačkom saopćenju navodi se to što pomenuti nisu slijedili principe djelovanja stranke, zatim grubo su kršili Statut nepoštivanjem odluka organa SDA "paralelnim djelovanjem te direktnim prelaskom u druge političke stranke ili su radili za druge političke stranke na proteklim izborima".

U saopćenju SDA Srebrenik se navodi da je odluka donesena na osnovu člana 98. Statuta SDA, a u kojem se navodi: Članovima Stranke koji djeluju suprotno Programu, Statutu i drugim općim aktima Stranke i time bitno narušavaju ugled ili nanose štetu Stranci, mogu se izredi mjere odgovornosti i to: javni ukor, ukor pred isključenje iz Stranke, isključenje iz Stranke.

Iz SDA Srebrenik navode kako je Nihad Omerović formirao "krug kadrova Stranke s kojima već duže vrijeme kontinuirano radi na rušenju Stranke u Srebreniku te da je njihov rad je bio usmjeren u više pravaca". Navodi se kako to podrazumjeva djelovanje na rušenju većine u Općinskom vijeću koju predvodi SDA, paralelno unutarstranačko djelovanje s ciljem pridobijanja određenih mjesnih ogranaka pod svoju kontrolu te da je tako "polarizirao Stranku". Osim toga, spočitavaju mu i "stalno rušenje ugleda rukovodećih kadrova SDA, sklanjanje kadrova SDA i onih njima nepodobnih sa određenih pozicija u izvršnoj vlasti Općine a na osnovu akata koji nemaju zakonsko uporište, čime su otežali rad općinskih organa i uzrokovali niz tužbi koje su podnijeli oštećeni. Sve to će rezultirati ogromnom finasijskom štetom po Općinu".

- Na posljednjim izborima radili su druge političke stranke te na taj način direktno utjecali na izborni rezultat SDA. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća bili su nosioci pokušaja rušenja većine u OV Srebrenik, a preko preko biračkog odbora u postupku izbora, malverzacijom poništili važeći glas te na taj način spriječili izbor predsjedavajućeg Općinskog vijeća ispred SDA. Navedeni su pozicije na kojima se nalaze dobili od SDA. S obzirom da su isključeni iz SDA, očekujemo da vrate stranačke mandate i pozicije. Na taj način bi dokazali svoju normativnu etiku na koju se često pozivaju - navodi se u saopćenju SDA Srebrenik.