Bošnjaci u Švedskoj

Članovi društva "Rubin" promovišu tradiciju svoje domovine

Objavljeno: 12.01.2019. u 11:37

Društvo okuplja Bošnjake iz BiH i Sandžaka koji žive u gradiću Eslovu

FOTO: AA

Bošnjaci koji žive u Skandinaviji, mogu se pohvaliti veoma dobrom organizacijom. Posebno se to odnosi na Bošnjake u južnoj Švedskoj, koji su organizirani u nekoliko udruženja. Prva udruženja na ovom području osnovana su početkom devedesetih godina, kada u Švedsku i u ostatak Skandinavije dolazi veliki broj stanovnika iz BiH i Sandžaka u Srbiji. Jedno takvo udruženje je i "Rubin", koje je osnovano u švedskom gradu Eslovu.

Bešir Rašović, jedan od osnivača Udruženja "Rubin", ističe da se ideja o organiziranju ovog kulturno-umjetničkog društva rodila nakon inicijative grupe djevojaka porijeklom iz Sandžaka i BiH, koje su željele kroz grupisanje očuvati svoj bošnjački identitet.

Okuplja omladinu i čuva identitet

- Grupa djevojaka porijeklom iz BiH i Sandžaka izrazila je želju za udruženjem koje okuplja bošnjačku omladinu i čuva bošnjački identitet u malom gradu Eslovu. Obratile su mi se, jer su znale da sam tada bio koreograf za bosanski folklor u Landskroni i Helsingborgu. Zajedno sa njima osnovao sam udruženje "Rubin" koje već niz godina daleko od naše domovine čuva tradiciju i običaje našeg podneblja. Treba napomenuti da je "Rubin" za kratko vrijeme postao veoma aktivan te su, osim folklora, modernog plesa i hora, osnovane i dvije košarkaške grupe, jedna ženska i jedna muška. Mnogobrojna omladina iz Eslova se pridružila "Rubinu" i učestvovala u aktivnostima. Interesovanje je bilo veliko kod Šveđana i drugih manjinskih naroda u Eslovu, tako da su bošnjački folklor do sada igrali i Šveđani, Tajlanđani i Somalijci. "Rubin" je zbog toga od Općine Eslov dobio nagradu za kulturu - ističe Rašović u razgovoru za Anadolu Agency.

Dobra saradnja sa Općinom Eslov je omogućila promociju bošnjačke kulture na manifestacijama u organizaciji Općine. To je za bošnjačku zajednicu veoma bitno, jer se na taj način švedskim građanima prezentuje kultura bošnjaka iz Sandžaka i BiH.

- Zajedno smo ostavrili mnogo projekata. Jedan uspješan projekat je bila izložba bošnjačke kulture u gradskom muzeju. Članovi udruženja "Rubin" su sakupili iz BiH i Sandžaka oko 150 eksponata koji su bili izloženi. U sklopu izložbe napravljena je jedna bošnjačka soba sa minderom, sofrom, ručnim radom, ćilimima itd. Izložba je bila veoma atraktivna i bilo je puno posjetilaca iz švedskih gradova. Trajanje izložbe smo produžili na dva mjeseca zbog velikog interesovanja, o čemu govore i rekordi po posjećenosti, na šta smo posebno ponosi - kaže Rašović.

Domaćini regionalnih smotri

"Rubin" slijedi primjer ostalih bošnjačkih udruženja koja imaju za cilj okupljanje ljudi iz BiH i Sandžaka, te zbog toga nastoji što više sarađivati sa udruženjima u Švedskoj, ali i BiH i Sandžaku. Ovo udruženje često je domaćin regionalnih smotri kulture.

- Udruženje sarađuje prvenstveno sa našim udruženjima iz Malmoa i Landskrone, ali i sa savezom žena iz Helsingborga. Ujedno je i član bh. saveza u Švedskoj, koji ima preko 50 udruženja i broji nešto više od 8.000 članova. Južna regija (Skane Lan) je dio tog saveza sa 12 udruženja i broji 2.500 clanova. Njihov cilj je okupljanje Bošnjaka u Švedskoj radi očuvanja bosanskog jezika, tradicije i kulture. "Rubin" učestvuje u kulturnim manifestacijama pri savezu bh. udruženja u Švedskoj tako da je osam puta bio domaćin regionalnih smotri i jednom domaćin savezne smotre kulture i školstva. Moram posebno istaći da udruženje "Rubin" sarađuje sa kulturnim organizacijama u BiH, kao što je BKC Sarajevo - "Kolo Bosansko" i sa Kulturno-umjetničkim društvom "Kladanj" - rekao je Rašović.

Foto: Anadolu Agency

Izvor:   Anadolu Agency

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije