open-navfaktor-logo
search
Počela sjednica
Članovi Predsjedništva odlučuju o ANP-u i mandataru
Redovna sjednica Predsjedništva je u toku, a održat će se i vanredna, sazvana na zahtjev Milorada Dodika, a na kojoj će se razmatrati imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH
20.08.2019. u 11:19
get url
text

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine počela je peta sjednica Predsjedništva BiH, koju je zakazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Željko Komšić. Ključna tačka dnevnog reda sjednice je Godišnji nacionalni program (ANP), dokument koji već mjesecima predstavlja kamen spoticanja u procesu formiranja vlasti.

Pored članova Predsjedništva, u zgradu Predsjedništva neposredno pred sjednicu stigli su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i Sead, Jusić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Nakon redovne, trebalo bi da se održi i vanredna sjednica Predsjedništva BiH, sazvana na zahtjev Milorada Dodika, a na kojoj će se razmatrati imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH. Od epiloga prve sjednice će  ovisiti epilog druge, s obzirom da su Željko Komšić i Šefik Džaferović najavili da bez podrške ANP-u neće podržati imenovanje mandatara.

- Očekujem da imamo i ANP i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Jedno s drugim ide, jedno bez drugog neće ići, odnosno neće ići imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bez usvajanja ANP-a – kazao je u ponedjeljak član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Upravo zbog slanja ANP-a u sjedište NATO-a u Briselu, što je obaveza BiH u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP), vlast na državnom nivou nije formirana deset mjeseci nakon Općih izbora. Suprotno Ustavu BiH, Zakonu o odbrani te relevantnim odlukama Predsjedništva BiH i Strategiji vanjske politike, političke strukture iz entiteta RS, predvođene Dodikom, protive se slanju ANP-a u Brisel.

Na Ustavu, zakonima i relevantnim odlukama nadležnih institucija temelje se i Principi za formiranje vlasti u BiH, koje su početkom augusta potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, a čiji je "rok trajanja" 30 dana. Ukoliko se vlast ne formira u predviđenom roku, sporazum prestaje da važi te je, s tim u vezi, veliki značaj današnjih sjednica.

U ponedjeljak se, podsjetit ćemo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao sa ambasadorima SAD-a i Velike Britanije u BiH, Erisom Nelsonom i Matthewom Fieldom, sa kojima je razgovarao upravo o ANP-u, ali detalji sastanka nisu poznati.

Nakon završetka sjednica, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić održat će konferenciju za medije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.