Imenovanja

Članovima CIK-a istječu mandati, kada će se birati novi?

Objavljeno: 15.04.2019. u 08:17 Autor: A. Šarenkapa

Dvojici članova CIK-a BiH Suadu Arnautoviću i Branku Petriću mandat istekao u septembru prošle godine

FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ

Dvojica članova Centralne izborne komisije, Branko Petrić i Suad Arnautović i dalje će obavljati ovu dužnost, iako im je, posmatrano u vremenskim okvirima, mandat istekao u septembru prošle godine.

Međutim, u Izbornom zakonu stoji da, ako u vrijeme trajanja izbornog procesa nekom od članova istekne vrijeme trajanja mandata, on po automatizmu do završetka izbornog procesa nastavlja obavljati dužnost. Izborni proces traje od dana raspisivanja izbora do potvrđivanja svih izabranih i imenovanih zvaničnika na funkcije koje su navedene u Izbornom zakonu. Trenutno, pred CIK-om je još ostalo potvrđivanje imenovanja predsjednika i dva potpredsjednika FBiH. Njih, prije nego što im mandate potvrdi CIK, treba imenovati Parlament FBiH.

Treba napomenuti da CIK prema Izbornom zakonu ne mora potvrđivati mandate u Vijeću ministara te u entitetskim i kantonalnim vladama.

Na dan kada budu imenovani predsjednik i potpredsjednici FBiH bit će završeni mandati Petriću i Arnautoviću. Proceduru imenovanja novih članova treba da pokrene Parlament BiH, tačnije Administrativna komisija, imenujući tri člana ad hoc komisije za izbor i imenovanja članova CIK-a. Po dva člana u ovu komisiju trebaju imenovati Visoko sudsko i tužilačko vijeće i CIK.

Ova komisija treba Parlamentu BiH dostaviti listu potencijalnih kandidata najkasnije 30 prije isteka mandata članovima CIK-a. Ako to ne učine u zadatom roku, Parlament BiH i predlaže i imenuje članove CIK-a. Ova mogućnost je i najvjerovatnija, jer još nije ni imenovana ad hoc komisija, a kamoli da je pokrenuta procedura izbora potencijalnih kandidata.

Osim toga, onaj ko je sačinjavao prijedlog sadašanjeg Izbornog zakona BiH, vjerovatno je uzeo u obzir mogućnost blokade rada najvišeg zakonodavnog organa u državi, te je u navedeni zakon uvrštena i odredba da ako Parlament BiH u predviđenom roku ne izabere novog člana CIK-a, aktuelni član kojem je istekao vremenski mandat, nastavlja u punom kapacitetu da obavlja ovu dužnost. Prema tome, zakonski gledano, madat Petriću i Arnautoviću će trajati sve do izbora novih članova CIK-a.

Vrijedi napomehuti da u narednih pola godine, tačnije u novembru, istječe mandat još trojici članova CIK-a i to Ahmetu Šantiću, Stjepanu Mikiću i Novaku Božićkoviću.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije