open-navfaktor-logo
search
Britanski analitičar
Clarke o rušenju Krimskog mosta: Ako su to uradili ukrajinski specijalci, Hollywood će o tome snimati filmove
Nakon što je u subotu rano ujutro snažna eksplozija uništila dio Kerčkog mosta, koji povezuje okupirani ukrajinski poluotok Krim s Rusijom, odmah su krenule špekulacije kako je most zapravo napadnut.
09.10.2022. u 10:08
get url
text

Rusi tvrde da je eksplodirala "kamion bomba" te su optužili ukrajinske snage za "teroristički čin".

Ugledni britanski analitičar za sigurnost i odbranu, profesor Michael Clarke, tu tvrdnju smatra "apsurdnom".

- Ako je zaista u pitanju eksplozija na samom mostu, teško mi je povjerovati da možete toliku količinu eksploziva staviti u vozilo koje prelazi most. Uostalom, mostovi su konstruirani tako da izdrže taj tip napada ili nesreća - rekao je Clarke.

- Po meni, ovdje je u pitanju ili projektil, koji bi morao biti veći i snažniji od svega što Ukrajinci navodno imaju, ili sabotaža specijalnih snaga koje su postavile eksploziv ispod samog mosta. Ako je zaista riječ o operaciji ukrajinskih specijalaca o tome će Hollywood u narednim godinama snimati filmove jer je onda riječ o zaista velikoj pobjedi. Postaviti toliko eksploziva ispod mosta, duboko u teritoriju koju Rusi kontroliraju zaista je pravi poduhvat i velika pobjeda - smatra Clarke.

On navodi da bi eventualno uništenje mosta izazvalo ogromne logističke probleme Rusima koji bi ostali bez ključne linije snabdijevanja prema Krimu, ali i Hersonskoj oblasti.

- Moja procjena je da su Ukrajinci ovakvim napadom, koji ipak nije u cjelosti uništio most, naročito njegov željeznički dio, dobili dvije do tri sedmice prije nego Rusi sve uspiju popraviti - kazao je on.

Konačno, Clarke je istaknuo kako je ovo i veliki udar na ponos ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je Kerčki most 2018. otvorio uz veliku pompu.

- Za njega je ovaj most bio simbol da je Krim dio Rusije. A Ukrajinci su mu ovim napadom poručili da - nije - naglašava Clarke, prenosi Jutarnji hr

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.