open-navfaktor-logo
search
Recept
Čokoladna poslastica bez brašna
Za ovaj dekadentni čokoladni raj možemo reći da je zapravo brownie prerušen u tortu. Tako sočna bogatog okusa zasigurno bi se trebala naći na popisu svakog čokoladoljupca.
14.02.2022. u 16:39
get url
text

Sastojci

170 g maslaca
340 g čokolade za kuhanje
6 većih jaja
1 kašika ekstrakta vanilije
30 g kakaa
¾ kašike soli
200 g šećera

Priprema

1. Pripremite kalup za tortu

Zagrijte peć na 180 stupeni te kalup za tortu promjera 23 cm namastite i pobrašnite.

2. Otopite maslac i čokoladu

U manjoj posudi na slabijoj vatri sjedinite maslac i čokoladu. Sve vrijeme miješajte dok se oba sastojka ne otope i fino sjedine pa sklonite s vatre.

3. Umutite žumance

Od pripremljenih šest jaja, odvojite četiri te u dvije veće posude odvojite žumance od bjelanaca. U posudu sa žumancima ubacite ekstrakt vanilije, kakao, sol, preostala jaja i pola šećera (100 g).

4. Sjedinite sastojke

Dobro izmiješajte kako biste sjedinili sastojke pa ubacite pripremljenu čokoladu, ponovno dobro izmiješajte i ostavite sa strane.

5. Napravite snijeg od bjelanaca

Koristeći mikser, od bjelanaca napravite snijeg te postepeno dodajite šećer.

6. Dodajte snijeg od bjelanaca u smjesu

Snijeg pažljivo umiješajte u smjesu s čokoladom te dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup za tortu i zagladite špatulom.

7. Pecite

Ubacite u peć te pecite 35 do 40 minuta. Znat ćete da je torta gotova kada površina u sredini torte malo popuca, a zabodena čačkalica izađe čista i suha.

8. Poslužite

Prije posluživanja ostavite da se u potpunosti ohladi pa je pospite kakaom ili šećerom u prahu, a možete je i preliti izmiksanim vrhnjem i bobičastim voćem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.