open-navfaktor-logo
search
Saga nastavljena
Čolan: Matkoviću niko nije potpisao, niti će potpisati odobrenje da nastupa za Hrvatsku
Hrvatski košarkaški savez je pismenim putem zaprimio odobrenje FIBA-e za uvrštenje Karla Matkovića na listu igrača, a ista je vidljiva na službenim stranicama FIBA-e, odgovorili su iz HKS portalu Faktor na upit da li košarkaš iz Livna ima pravo nastupa za Hrvatsku u predstojećim utakmicama kvalifikacija za Mundobasket.
18.02.2022. u 20:29
get url
text

Saga oko Karla Matkovića, bivšeg omladinskog reprezentativca Bosne i Hercegovine, očito će biti nastavljena, jer niko iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine nije potpisao odobrenje o promjeni sportskog državljanstva. Znaju to i u Košarkaškom savezu Hrvatske, smatra generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

- KSBiH nije potpisao, niti će dati bilo kome da zamijeni državljanstvo - rekao je Čolan za Faktor.

Čolan kaže da je KSBiH članu Mege, kada je izrazio spremnost da igra za Zmajeve, u roku od 24 sata riješio brzi pasoš, koji je Matković izvadio u Beogradu.

Kada se prvi put našao na spisku selektora Bosnića, Matković je javio da je povrijeđen, a već nakon drugog poziva igrač i njegov menadžer obavijestili su o namjeri da perspektivni centar obuče dres Hrvatske.

Hrvati tvrde da je u međuvremenu Matković dobio dozvolu FIBA-e da igra za Vatrene, a košarkaš se našao na listi pozvanih igrača novog selektora Damira Mulaomerovića.

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine uložio je žalbu FIBA-i, koja je i prihvaćena. Proces je u toku, a konačnu riječ dat će Košarkaški arbitražni sud (BAT).

Amer Čolan kazao je kako su troškovi ovog postupka koštali KSBiH 10.000 švicarskih franaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.