open-navfaktor-logo
search
Košarka
Čolan: Žao nam je navijača koji su ostali vani, Rusiju ćemo ugostiti u dvorani "Mirza Delibašić"
Mi smo bili svjesni da će dvorana biti puna zbog euforije nakon pobjede nad Rusijom, no isto tako nismo imali vremena da odreagujemo i eventualno promijenimo dvoranu
18.11.2019. u 14:25
get url
text
2. kolo kvalifikacija za Eurobasket 2021 BiH - Švicarska 89:61

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u nedjelju navečer upisala je drugu pobjedu u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. godine. Izabranice selektora Gorana Loje nakon senzacionalne gostujuće pobjede nad Rusijom, pred punom malom dvoranom u Skenderiji savladale su Švicarsku sa 80:61.

I ovoga puta briljirale su Jonquel Jones i Marica Gajić, iako se u jednom trenutku susreta malo osjetio umor od povratka iz Rusije koji je trajao 26 sati.

S dvije pobjede BiH je lider kvalifikacione grupe C, a u KSBiH su izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima na startu ciklusa.

- Računali smo da ćemo kvalifikacije početi s jednom pobjedom. Gledali smo u tom pravcu da s Rusijom igramo u egalu, a i da ako izgubimo, da to ne bude težak poraz zbog koš-razlike jer i najbolja drugoplasirana reprezentacija iz kvalifikacija ide dalje. Mi se jesmo potajno nadali da možemo startati s dvije pobjede, no to nikada nije lako ako se zna da je FIBA Ruskinje proglasila za prvog favorita kvalifikacija - rekao je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

Nažalost, mala dvorana Skenderije sinoć je bila premala da primi sve koji su željeli uživo pratiti meč protiv Švicarske. Ipak, ne tako davno bilo je i scena kada je utakmice ženske selekcije pratilo svega 200 gledalaca.

- Iskreno nam je žao što jedan broj navijača i ljubitelja košarke nije mogao ući u dvoranu. Mi smo bili svjesni da će dvorana biti puna zbog euforije nakon pobjede nad Rusijom, no isto tako nismo imali vremena da odreagujemo i eventualno promijenimo dvoranu. Još mjesec ranije FIBA-i smo morali prijaviti dvoranu, dok je dvorana "Mirza Delibašić" još ranije bila rezervisana za ovaj termin - objasnio je prvi operativac Saveza, te dodao:

"Nama je drago što se kod ljudi vratio interes za žensku košarku, a naša selekcija je još prije 22 godine savladala Rusiju na EP. I tada smo slavili sa pola koša razlike."

Za najbolje bh. košarkašice sada slijedi duža pauza od reprezentativnih nastupa, jer je naredni "prozor" kvalifikacija tek u novembru 2020. godine kada ćemo mečeve protiv Estonije i Rusije igrati pred domaćom publikom.

- Vjerujem da ćemo domaći duel s Rusijom igrati u dvorani "Mirza Delibašić", dok ćemo susret s Estonijom najvjerovatnije igrati negdje van Sarajeva. Red je našu reprezentativnu košarku predstaviti i u drugim gradovima - smatra Čolan.

KSBiH i ženska reprezentacija s dolaskom Jonquel Jones dobili su dodatni kvalitet, a košarkašica rođena na Bahamima potvrdila je to u dva premijerna nastupa u dresu naše zemlje.

- Moram priznati da je selektor Goran Lojo napravio odličan posao kada je nagovorio jednu vrhunsku igračicu da zaigra za našu reprezentaciju. Uspjeli smo dobiti izuzetno kvalitetnu košarkašicu, a partije naše selekcije najbolji su odgovor onima koji su u proteklih 15-ak dana pokušali da naruše atmosferu - naglasio je Čolan, te dodao:

- Mislim da su svi vidjeli da je ona (Jones, op. a.) uz Maricu, koja je top igrač turske lige, naš jak adut. Ona je obična i odlična osoba, a dres BiH je prihvatila tako kao da je rođena tu. Nama je drago što smo obradovali sve u BiH, ali i zadatak i želja nam je da žensku košarku dalje razvijamo.

Između dva "prozora" kvalifikacija je mnogo vremena, no Čolan nam je na kraju kazao da će se narednog ljeta ženska selekcija okupiti na pripremama koje bi trebale trajati 15 dana, a pozive će dobiti djevojke koje tek treba da potvrde i dokažu svoj reprezentativni kvalitet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.