open-navfaktor-logo
search
Povratak Posušja
Ćorić: U Premijer ligu ulazimo ponizno, ali ćemo biti tvrd orah svima
Nakon 12 godina u nižim ligama ekipa Posušja sljedeće sezone takmičit će se u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.
29.05.2021. u 11:21
get url
text

Trener Posušja Denis Ćorić podsjetio je da se Posušje u Prvu ligu Federacije BiH vratilo 2020. godine te da su Posušaci u sezonu ušli bez prevelikog rezultatskog imperativa.

- Bila nam je bitna samo stabilizacija i da nakon dvije-tri godine pokušamo napasti Premijer ligu, a ove godine to nam je bilo apsolutno u drugom planu. Sami ulazak u Prvu lige FBiH, odnosno pobjeda u prvom kolu dala nam je vjetar u leđa, rasli smo iz utakmice u utakmicu, igrali sve bolje i na kraju polusezone završili na prvom mjestu - kazao je Ćorić u razgovoru za Fenu.

U drugom dijelu sezone, dodaje, Posušje je pokazalo karakter i kvalitetu.

- Kada si prvi malo te drugačije gledaju, svaka ekipa ide na tebe sto posto, a mi smo se dobro spremili i odlično igrali. Šest-sedam kola do kraja prvenstva vidjeli smo da možemo zadržati to prvo mjesto, neke stvari su nam se i poklopile, ali kad sagledamo cijelu sezonu mislim da smo apsolutno zasluženo prvaci - naglasio je Ćorić.

Trener Posušaka istakao je kako 90 posto igračkog kadra, koji je izborio plasman u Premijer ligu, čine domaći igrači.

- Tu prije svega mislim na iskusnije igrače, našeg kapitena Davora Landeku, Barišića, Serdarušića, Brekala, ali naravno i mlađe igrače poput Bešlića, Begića i drugih. Poklopio nam se taj spoj mladosti i iskustva, a moram naglasiti da nismo imali niti jednu povredu tokom sezone, što je fascinantno. Kad sve uzmemo u obzir, mislim da je Posušje prava, karakterna i kvalitetna ekipa - kazao je Ćorić.

VEZANI TEKST - Ovako bi u budućnosti trebao izgledati stadion novog premijerligaša

Iako je još rano govoriti o sljedećoj sezoni, dodao je Ćorić, istakao je kako je Premijer liga BiH veliki korak koji zahtjeva dodatni angažman cijelog kluba.

- Mislim da se moramo adekvatno pojačati na određenim mjestima, tako da ćemo sjesti i razgovarati, jer Premijer liga je ogroman zalogaj i u nju ćemo ući ponizno, kao što smo i u Prvu ligu. Tada sam rekao da ćemo biti tvrd orah svima, a tako govorim i sada za Premijer ligu. Napravit ćemo mi ekipu za respekt i vjerujem da nećemo biti samo prolaznici - poručio je Ćorić.

Posušje će naslov federalnog prvaka proslaviti na današnjoj domaćoj utakmici protiv Bratstva iz Gračanice nakon koje je planirana i zabava.

- Ući ćemo u utakmicu sa željom, htjenjem i voljom, vraćaju nam se i navijači, pokušat ćemo osvojiti tri boda pogotovo zato što od svih ekipa s kojima smo igrali u ligi, jedino Bratstvo još nismo pobijedili, tako da motiva ne nedostaje. Nadam se da će igrači dati svoj maksimum i da ćemo na kraju svi zajedno slaviti - kazao je Ćorić.

Kapiten Posušja Davor Landeka kazao je kako niko od igrača na početku sezone nije očekivao da će tim tri kola prije kraja prvenstva osigurati naslov prvaka.

- Pred nama nije bio postavljen nikakav imperativ, trener i stručni štab napravili su dobru selekciju kvalitetnih i karakternih igrača. Dizali smo se i postajali bolji iz utakmice u utakmicu, konkurenti koji su najavljivali Premijer ligu relativno rano su otpali, a mi smo imali najveću konstantu dobrih rezultata, najmanje oscilacija u igri i na kraju smo sigurno zasluženo na prvom mjestu - istakao je Landeka.

Landeka: Konkurenti su rano otpali

On je pozvao navijače Posušja da dođu na današnju utakmicu s Bratstvom te da ispune tribine stadiona Mokri dolac, koji će nakon dugo vremena ponovno otvoriti vrata za navijače.

Član uprave kluba Leo Vlašić najavio je i veliku proslavu naslova prvaka koja će uslijediti nakon utakmice:

- Ovim putem bih se zahvalio popularnim Poskocima, navijačima Posušja, koji već tri dana "ušminkavaju" stadion i ovim putem bih sve građane Posušja i okolnih mjesta pozvao na večerašnju proslavu koja će biti upriličena na velikom parkingu iza platoa stadiona.

Vlašić je dodao kako je plasman kluba u Premijer ligu BiH tek prvi korak u realizaciji ambicioznog plana koji podrazumijeva i dovršetak izgradnje stadiona Mokri dolac.

Vlašić: Za Arenu potrebno 10 miliona eura

- Klub je ovih dana predstavio projekat, idejno rješenje stadiona Mokri dolac. Moram naglasiti da već od ponedjeljka idemo u realizaciju gradnje stadiona. On sigurno neće poprimiti taj oblik kroz narednih nekoliko godina, ali radit ćemo kroz etape i za nekih pet do šest godina želimo imati "posušku arenu" – kazao je Vlašić, dodavši kako je vrijednost cjelokupnog projekta uređenja stadiona oko 10 miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.