Cormack i Wigemark s Čovićem: Približavati državu standardima Evropske unije

Objavljeno: 13.09.17 u 16:32

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark razgovarali su danas s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem o nizu pitanja koja se tiču reformi, novom zamahu na putu ka EU te osnaživanju vladavine prava.

 

Čović je dobio jasne smjernice kako se ponašati
Čović je dobio jasne smjernice kako se ponašati

Naglasili su i odgovornost svih bosanskohercegovačkih političara da osiguraju da se opći izbori 2018. godine održe nesmetano i da se institucije formiraju pravovremeno.

Predsjedavajući Predsjedništva Čović obavezao se na razgovor o mogućim izmjenama i dopunama Izbornog zakona u duhu dijaloga i konsenzusa.

Ambasadorica Cormack i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark naglasili su da bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, te približavati državu standardima Evropske unije.

- SAD i EU podržavaju konstruktivna nastojanja da se riješe razlike u stavovima i da država napreduje na putu ka EU - saopćeno je iz Delegacije Europske unije u BiH