open-navfaktor-logo
search
Sjednice HNS-a i HDZ-a
Čović: Bolje je da šutim o Dodikovoj najavi zajedničke izjave Srba i Hrvata o BiH, ali...
Redovne sjednice u Mostaru su održali predsjedništva HNS-a i HDZ-a BiH, a prema riječima predsjedavajućeg obje organizacije Dragana Čovića, razgovarano je o gorućim problemima, Izbornom zakonu BiH, obilježavanju 25. godišnjice HNS-a i o predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.
29.10.2020. u 15:28
get url
text

Iskazano je zadovoljstvo dosadašnjom kampanjom uz velika očekivanja, bez obzira na "upitnost zakonitosti sadašnjeg sastava CIK-a". Članstvo stranaka okupljenih oko HNS-a uvjereno je u uspjeh na izborima. Čović je podsjetio i na nedavne sastanke sa predstavnicima međunarodnih institucija na kojima je, kako kaže, razgovarano o provedbi sporazuma o Mostaru, kao i o eventualnim budućim izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Očekujem da se razgovori koji bi se trebali obaviti do sredine decembra svakako obave, bez obzira na COVID-19 i sve pandemijske probleme. Sve, naravno, na tragu sporazuma potpisanog u Mostaru pred svjedocima u junu ove godine. Moramo pokazati vjerodostojnost. Zašto razgovarati i sjedati ako nismo u stanju provesti ni ono što smo već potpisali. Puno očekujemo, ali se ipak ne zanosimo. Razgovor dvije stranke nije rješenje cijelog problema. Svakako ćemo nakon 15. novembra razgovarati, možda ponovo zajedno sa istim ljudima. Mi, prije svega, moramo u prvih šest mjeseci naredne godine završiti priču o Izbornom zakonu u Parlamentu BiH. Želim naglasiti da to mora biti preduvjet našeg kandidatskog statusa. Bit će puno onih koji imaju drugačije poglede na Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost, zbog čega i pričamo o Dejtonu. U ponedjeljak nam dolazi ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske sa kojim ćemo razgovatati na istu temu - izjavio je Čović.

Budući sastanci sa predstavnicima SDA su, napomenuo je, prije svega poruka poruka vjerodostojnosti da se po ovom pitanju radi, bez obzira na to što dvije stranke, kako je kazao, ne mogu same promijeniti Izborni zakon. Čović je na novinarsko pitanje o nedavnoj najavi Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, o budućoj zajedničkoj izjavi Srba i Hrvata o Bosni i Hercegovini rekao kako je bolje da "oko toga šuti", ali je ipak odgovorio.  

- Sa kolegom Dodikom sam jučer razgovarao i rekao mi je zbog čega je to kazao. On je iznio stav o budućem vremenu. Moj stav nije da dvije strane ikad dogovaraju nešto ozbiljno bez treće u Bosni i Hercegovini. Razumijem njegovu izjavu jer je na tragu istupa u posljednjih pet ili šest godina o nefunkcionalnosti države. Manje-više, on je apsolutno u pravu. Pogledajte kako nam funkcioniše pravosuđe, a ne funkcionišu ni izvršna, niti zakonodavna vlast. To nije pravna država u kojoj želimo živjeti. Ovdje se ništa neće moći desiti dok ne sjednu svi legitimni predstavnici - rekao je lider HDZ-a BiH.

Optimističan je bio i po pitanju rezultata lokalnih izbora.  Uvjeren je u uspjeh HDZ-a  i HNS-a u svim sredinama u kojima živi značajan broj Hrvata.

- U značajnom dijelu općina idemo kao dio HNS-a. Koalicije koje smo pravili sigurno će dati rezultat. Siguran sam da ćemo imati više vijećnika nego dosad, kao i više načelnika i gradonačelnika. Problem je svakako COVID-19. Uvjeti su svakako svima jednako loši. Priželjkujem dobre i korektne kampanje. Mostar je nakon svega toga i ne znam smijem li i govoriti o ovom gradu. O tome ćemo 20. novembra i kasnije. Imamo svakako i tu slično razmišljanje - rekao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.