open-navfaktor-logo
search
Poruka iz Mostara
Čović: Da nije bilo HVO-a mi danas ne bismo imali BiH, tražimo bolje uređenje, federalizaciju....
U sklopu obilježavanja 31. godišnjice zaustavljanja tenkova JNA na Pologu i Dana branitelja Grada Mostara u subotu su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima kod Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.
07.05.2022. u 12:27
get url
text
Dragan Čovi, Polog, godišnjica

Vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović kazao je medijima kako ovaj datum, 7. maja ima svoju posebnu dimenziju .

- To nije samo zaustavljanje tenkova  u Pologu. To je bio vrlo jasan odgovor da JNA sa svojim nakanama da podijeli prostore Republike Hrvatske, od juga do sjevera,  u tome neće lako uspjeti i apsolutno je tada najveći dio njih to shvatio – istaknuo je Čović.

Po njegovim riječima, to je bila poruka i RH koliki je značaj povezanosti ovog dijela BiH i RH. Siguran sam, istaknuo je Čović, da svi oni vojni analitičari pa i drugi koji prave analize tih vremena od prije 31 godine razumiju kakve smo poruke tada poslali.

- Da nije bilo Hrvatskog vijeća obrane mi danas ne bismo imali BiH, ne bismo mogli tražiti te naše ustavne elemente jednakopravnosti  kao konstitutivnog naroda, tražiti da nas predstavljaju legitimni predstavnici i zbog toga sam siguran da ćemo u tome u konačnici uspjeti - poručio je Čović.

Smatra kako i premijer Hrvatske Andrej Plenković na jedan način i predsjednik RH Zoran Milanović na drugi način čine jedan poseban doprinos, pozitivnu sinergiju da "mi možemo zajedno s predstavnicima međunarodnih institucija  tražiti bolje uređenje BiH, federalizaciju BiH,  da osiguramo trajno elemente funkcionalnosti BiH  da ona dobije svoju europsku šansu i budućnost, a da hrvatski narod nikad više ne brine o tome  hoće li im netko drugi birati predstavnike".

-Bez hrvatskog naroda u BiH  kao konstitutivnog i legitimnog kojeg će predstavljati legitimni predstavnici u institucijama vlasti, a isto tako želimo i za bošnjački i srpski narod, nema BiH, nema europske BiH, a mi ćemo učiniti sve da BiH ima svoju europsku budućnost - poručio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.