open-navfaktor-logo
search
Podrška iz Hrvatske
Čović i Medved pozvali građane Mostara da izađu na izbore
Delegacija Vlade Republike Hrvatske na čelu s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom posjetila je u petak Mostar gdje se sastala s predsjednikom HDZ-a BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.
11.12.2020. u 12:56
get url
text

Čović i Medved razgovarali su o predstojećim izborima u Mostaru, kao i o detaljima sastanka Čovića i Izetbegovića, koji je održan uz posredovanje EU-a i američke administracije. Čović i Medved pozvali su Mostarce da izađu na izbore kako bi Mostar, po njihovim riječima, bio ono što jeste - pravi svjetionik onog multietničkog i svakog drugog ambijenta u BiH koji je, kako su ustvrdili, nestao u većini drugih centara.

Medved je pozvao građane Mostara da svoj glas daju kandidatima HDZ-a BiH i nosiocu liste te stranke za Gradsku izbornu jedinicu Mostar dr. Mariju Kordiću posebno, kako je kazao, u svjetlu onog što je Kordić do sada radio u ovom izazovnom i složenom vremenu kao ljekar koji se uspješno nosi u borbi proti virusa COVID-19.

Istaknuo je kako će većina današnjih aktivnosti biti usmjerena ka braniteljskoj populaciji s kojom će održati niz sastanaka.

Hrvatski ministar Medved osvrnuo se i na to kako posebno ulažu napore u uključivanje veterana domovinskog rata u braniteljske radno-socijalne zadruge. Čović je zahvalio Medvedu i hrvatskoj vladi na podršci koju pružaju Hrvatima u BiH, napominjući kako se ta saradnja ogleda kroz projekte SKB-u Mostar, Sveučilištu u Mostaru i mnoštvu manjih projekta koje pomaže Vlada RH.

Komentirajući sastanak s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem uz posredovanje EU-a i američke administracije, Čović je naveo kako su pozvali i šefa Delegacije EU-a u BiH Johanna Sattlera i američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona, kao i Centralnu izbornu komisiju da aktivnosti oko Mostara budu potpuno izmještene u Mostar.

- To znači da se prebrojavanje glasova, i onih koji dolaze iz mobilnih timova i poštom, događa u Mostaru da bismo izbjegli bilo kakve spekulacije oko bilo čega. Mostar ima dovoljno prostora i mislim da smo se i Izetbegović i ja složili s njima da idemo u takvu aktivnost da bismo otklonili bilo kakve analitike nakon izbora tako da što prije možemo implementirati izborni rezultat. Ključni dogovor je da Izetbegović i ja moramo najdalje do sredine januara između dvije stranke završiti posao koji smo preuzeli Sporazumom kako bi se stavilo zajedno s EU u našu obavezu da do kraja juna imamo Izborni zakon BiH, koji će riješiti sve one dileme koje su stalni problem i onda bi to mogao biti motiv da dobijemo kandidacijski status u julu – poručio je Čović .

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.