open-navfaktor-logo
search
Krizni odbor
Čović i Milićević jutros opet u Aluminiju, napustili sastanak prije kraja
Pružene su usmene garancije kako će svim zaposlenicima Aluminija Vlada FBiH uvezati radni staž
25.07.2019. u 12:04
get url
text

Nakon dvoiposatnog sastanka Kriznog odbora Aluminija kojem su prisustvovali predstavnici Uprave, Nadzornog odbora, predstavnici Sindikata, predsjednik HDZ-a Dragan Čović i Jelka Milićević, potpredsjednica Vlade Federacije BiH i ministrica finansija, konkretnih rješenja nije bilo.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić je jedini izašao pred medije i kazao da nisu dobili konkretne odgovore po njihovim zahtjevima.

- Opet smo ostali na nekim obećanjima. Zaključak jeste da se do 31. jula uradi taj plan i program zbrinjavanja radnika po pogonima, a nakon toga bit će im ponuđena i otpremnina - kazao je Biokšić.

Zaključci sa današnjeg sastanka, tvrdi, radnicima ne idu u korist jer je ovo samo produženje njihove agonije.

-Znamo šta Zakon o vijeću uposlenika nalaže - da se radi program zbrinjavanja. S tim smo upoznali Upravu Društva i Nadzorni odbor i oni će ispoštovati tu zakonsku proceduru. Mi smo tu da što prije donesu tu odluku - navodi Biokšić.

Nada se Biokšić da će do 31. jula imati mnogo jasniju sliku, kada se radi o broju radnika koji bi ostali u radnom odnosu, ali i o broju radnika koji će iskazati želju i volju da uzmu otpremninu.

-Koji će biti uvjeti ugovora, to još nije poznato - ističe, dodavši da je o broju radnika koji bi mogli ostati raditi u Aluminiju jako teško govoriti.

- Mi smo se nadali da će naše službe na današnjem sastanku izaći s tom analizom, međutim do toga nije došlo. Nadzorni odbor, kao i gospodin Čović, naložili su im da se ta analiza što hitnije uradi, i da se upoznamo mi kao Sindikat i upravljačka tijela o kojem se broju radnika radi koji bi ostali na tim radnim mjestima - naglasio je Biokšić.

Na pitanje koliki je broj radnika koji su kreditno zaduženi, Biokšić ističe kako nema precizan podatak, ali da se ukupna zaduženja radnika Aluminija kod komercijalnih banaka kreću od 14,5 do 14,8 miliona KM.

-Banke su već kontaktirale naše radnike, da se napravi reprogram kredita. Mi imamo te informacije - dodao je Biokšić.



Čović je napustio sastanak prije njegovog završetka. Službenim vozilom napustio je krug firme bez obraćanja novinarima. Za njim se udaljila u istom stilu i Milićević. Mediji su pokušali doći do izjave predstavnika Uprave, no oni su poručili da će se očitovati kroz saopćenje.

Predsjedništvo Sindikata radnika danas će odražati sjednicu kako bi razmotrili zaključke te odlučili o daljim aktivnostima, poput sjednice Skupštine.

Kako je saopćeno iz Aluminija, na današnjem zasjedanju Kriznog odbora Aluminija, zaključeno je sljedeće:

1. Pružene su usmene garancije kako će svim zaposlenicima Aluminija Vlada FBiH uvezati radni staž, o čemu će Vlada donijeti odluku u najkraćem mogućem roku.

2. Do kraja tekućeg mjeseca bit će napravljen i usvojen Plan restrukturiranja Društva, potom nova organizacijska sistematizacija (sukladna Planu restrukturiranja) koju će pratiti i Plan zbrinjavanja zaposlenika. U sklopu tih planova, bit će predviđena i osigurana sredstva za otpremnine te omogućen odlazak u mirovinu onima koji su stekli zakonske uvjete.

3. Uprava nastavlja razgovore s rukovodstvima komercijalnih banaka o rješavanju problema kreditnih i drugih zaduženja zaposlenika.

4. Sukladno Planu restrukturiranja, bit će predviđeno postupno oživljavanje proizvodnoga procesa, počevši od Ljevaonice, preko Anoda, do Elektrolize.

Nakon što pobrojani dokumenti prođu sve nivoe upravljanja u Društvu, hitno će biti sazvana i Skupština dioničara kako bi ti precizni planovi bili predočeni i vlasnicima na konačno odlučivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.