Otkrivena ploča

Čović i Plenković otvorili Konzulat Hrvatske u Livnu

Objavljeno: 05.09.2018. u 21:35

Svečanom otvorenju prisustvovala je i Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i veliki broj dužnosnika s državne, federalne i kantonalne razine vlasti

FOTO: HDZ BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas su otkrivanjem ploče svečano otvorili Konzulat Republike Hrvatske u Livnu.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Čović zahvalio je premijeru Plenkoviću, svim članovima Vlade Republike Hrvatske, ambasadoru Republike Hrvatske u BiH i svim djelatnicima Ambasade koji su pridonijeli današnjem svečanom činu otvaranja Konzulata.

- Siguran sam i s radošću mogu kazati kao predvodnik hrvatske politike u BiH sa ovim činom sve ono što smo preuzeli, stvarno se završilo, ne samo ovaj objekat ovdje, nego kad je u pitanju i diplomatska mreža, gospodarske komore, radiotelevizija sa svojim predstavništvima i mnoštvo mnoštvo drugih projekata koje mi radimo. S te strane obavezno moram reći jedno veliko hvala i u moje osobno ime ali i u ime svih predstavnika hrvatskog političkog života u BiH ali ne samo hrvatskog naroda nego i svih žitelja našeg Livna i Livanjskog kantona - naglasio je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH  Dragan Čović kazao je kako se nada da će "ova naša suradnja imati jednu posebnu dimenziju kako bi u konačnici mogli kazati kako je BiH domovina svakog Hrvata na svakom dijelu BiH u kojem ćemo kroz legitimne predstavnike hrvatskog naroda osigurati potpunu jednakopravnost. Veselim se svim našim budućim projektima, naglasak neka bude na našoj kvalitetnijoj povezanosti , na našim energetskim i uopće gospodarskim projektma. S te strane od srca još jedno veliko hvala, a vama gospodine predsjednične i suradnicima, ono što ste vi radili protekle dvije godine nam uveliko olakšava jer smo najmalobrojniji ali najveći narod u BiH. Dobro nam došli u naše Livno, u našu BiH".

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svome obraćanju je najprije čestitao Tomislavu Vrdoljaku, te kazao: "Velika mi je čast da danas mogu nakon puno truda hrvatskog MVP i veleposlanika i suradnika otvoriti ovu prekrasnu zgradu zgradu ovdje u Livnu. Prošla je godina dana od našeg zadnjeg posjeta, tada smo obećali sve da ćemo učiniti da se ovaj konzulat otvori kao i onaj u Vitezu, također prije nekoliko mjeseci. Sada, zaokružujemo diplomatsku mrežu RH u BiH, zemlji koja je najvažniji strateški interes RH, zemlji prijateljskoj, susjednoj zemlji, zemlji čiju teritorijalnu cjelovitost poštujemo i zemlji u kojoj je hrvatski narod konstitutivan narod i ostvaruje svoja prava na najboljoj mogućoj razini kako to priliči i ustavnom ustrojstvu BiH ali i najvišim europskim standardima, punu podršku smo dali BiH na putu Evropske unije, želimo da se svi koji žive u BiH dobro i osjećaju a da prava hrvatskog naroda budu zajamčena na svim razinama".

Svečanom otvorenju prisustvovala je i Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i veliki broj dužnosnika s državne, federalne i kantonalne razine vlasti.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske bili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini te državni sekretar u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Nakon svečanog otvaranja, upriličen je zajednički obilazak prostorija Konzulata, saopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije