open-navfaktor-logo
search
Nelegitiman mu i CIK
Čović: Moguć dogovor o izboru gradskog vijeća u Mostaru, ali koalicija i partnerstvo sa SDA više ne postoji
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je na sinoćnjoj večeri s predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem te američkim ambasadorom Ericom Nelsonom i šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom informirao sagovornike da HDZ i SDA više nisu koalicijski partneri niti su dio iste parlamentarne većine.
21.05.2020. u 12:10
get url
text

- Nekoliko posljednjih zasjedanja Vijeća ministara i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokazalo je da HDZ nije dio iste parlamentarne većine sa SDA niti smo koalicijski partneri, jer koalicijski partneri ne imenuju hrvatske predstavnike bez dogovora s Hrvatima, ne predlažu izmjene zakona bez dogovora s koalicijskim partnerima i onda ih preglasavaju. SDA je napravila neku novu parlamentarnu većinu i ja im želim sve najbolje, neka pokušaju raditi na taj način, iako mislim da je to pogrešan put - poručio je Čović.  

Jedna od tema razgovora je, kaže, bilo i pitanje održavanja lokalnih izbora. HDZ podržava da se lokalni izbori održe kako je planirano, ali Čović kaže da je za ovu stranku Centralna izborna komisija BiH "ovako imenovana, izvan zakona, principa i kriterija koji se nisu poštivali, nelegalno i nelegitimno tijelo, kao što je nelegitiman i Željko Komšić kao član Predsjedništva BiH".

- Poštujemo mi institucije države. Ali moramo poštivati i Ustav i zakone - dodao je Čović.

Kada su u pitanju izbori u Mostaru, Čović kaže da je Gradski odbor HDZ-a Mostar napravio velike ustupke kako bi se stvorili uvjeti za izbor Gradskog vijeća Grada Mostara.

- Vjerujem da će iduće sedmice biti jedan sastanak na kojem će se to jasno prezentirati, ali to se odnosi isključivo na Gradsko vijeće. Bošnjačka strana smatra da treba napraviti preinake i u upravi grada, mi smo i za to spremni, ali u tom paketu mora biti riješen i federalni Dom naroda i izbor članova Predsjedništva, kako bi Hrvate predstavljali legitimni predstavnici, kako to predviđa i Ustav. To je minimum ispod kojeg ne možemo ići. Što se nas tiče, izbori će u Mostaru biti i ako treba, mi ćemo predložiti izmjene u parlamentarnoj proceduri kako bi se organizirali izbori za Gradsko vijeće - ustvrdio je Čović.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Ovo je bio iftar, ali povukle su se neke teme, optimista sam u vezi s Mostarom

Tema razgovora kod američkog ambasadora je bila i raspodjela sredstava MMF-a.

- I danas će se pokušati završiti to pitanje na Vijeću ministara ako ministrica Bisera Turković podrži prijedloge koje smo usaglasili prije mjesec. Sramota je za nas da imamo novac koji nismo u stanju raspodijeliti i vjerujem da će se danas naći neko rješenje - kazao je Dragan Čović.

Kada je u pitanju evropski put, HDZ je, ističe, spreman ubrzano rješavati svih 14 prioritetnih tačaka, što je god u nadležnosti kadrova te stranke na svim nivoima. Naredne sedmice bi se, dodaje Čović, trebao održati novi sastanak na kojem bi se primarno razgovaralo o pitanju izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.