open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Čović o HDZ-ovom prijedlogu: Ovo nije predstava, ovo je zaštita jednog naroda
Nakon okončane sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predsjedavajući Doma naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je kako se, za razliku od jučer, na današnjoj sjednici vodila rasprava o procedurama hitnosti izmjena i dopuna Izbornog zakona, a koje je predložio HDZ.
27.04.2022. u 12:45
get url
text

- U konačnici nakon rasprave usvojili smo da ovaj zakon ide po hitnoj proceduri. Kada smo otvorili raspravu o meritumu zakona, tada se predsjednik kluba Bošnjaka u Domu naroda pozvao na štetnost po vitalne interese. Onda smo proveli proceduru. Dva kruga su se izjasnili, hrvatski i srpski, da ovo nije štetno po interese bošnjačkog naroda. Bošnjački krug uz dodatak kolege Miletića iz hrvatskog kruga podržao je inicijativu Bošnjaka - kazao je Čović.

Zatim su, kako dodaje, izabrani predstavnici iz tri kruga. Sredoje Nović izabran je ispred kruga Srba (SNSD), Bariša Čolak (HDZ) u ime kruga Hrvata i Bakir Izetbegović (SDA) u ime kruga Bošnjaka.

- Oni su maloprije održali prvu sjednicu te komisije o usaglašavanju. Kolega Čolak i Nović su se izjasnili da ovo nije štetno po nacionalne interese Bošnjaka, dok je kolega Izetbegović uzeo sebi vrijeme, a mora se izjasniti za maksimalno pet dana po proceduri - kazao je Čović i doda:

- Ovo će biti jubilarna 14. odluka Bošnjaka da se pozove na zaštitu vitalnih interesa.

Zatim je dodao da, ukoliko dođe do neusaglašavanja, ovaj proces se prenosi na Ustavni sud BiH, te da će se nakon odluke Ustavnog suda ponovo raspravljati o tačci dnevnog reda.

- Ovo nije predstava, ovo je zaštita jednog naroda kako osigurati legitimnog predstavnika hrvatskog naroda. Hrvati i naš tim koji je pregovarao dali su 10 prijedloga izmjena i dopuna Ustava izbora člana Predsjedništva i Doma naroda. Kada to nismo uspjeli, ostao je jedan minimum, da pokušamo izvući iz onog što smo se do sada raspravljali ono što se u kratkoj proceduri, a to traži hitna procedura, popraviti ono što se da popraviti. Da spriječimo dalje političko nasilje i nesporazume u BiH - rekao je Čović.

On je zatim istakao da se prijedlogom HDZ-a ne mijenja Ustav BiH, te da su se na pokretanje ovog pitanja na ovaj način odlučili nakon što je predsjednik CIK-a najavio donošenje odluke o raspisivanju izbora 4. maja.

- Mislim da će on (Izetbegović) u ponedjeljak morati donijeti svoj stav. Ako Ustavni sud odgovori ono što mislimo da će odgovoriti, da ovo ne može biti povreda vitalnog interesa bošnjačkog naroda, onda ćemo ponovo raspravljati u Domu naroda - zaključio je Čović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.