Čović o Izbornom zakonu: Ako sutra ne dođe do prihvatanja redovne procedure, ulazimo u jednu dosta zahtjevnu fazu

Objavljeno: 14.11.17 u 15:38

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je u Sarajevu, na druženju s novinarima, kazao da će sutra na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti razmatran Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koji je uputio Hrvatski narodni sabor, odnosno HDZ BiH.

Od prihvatanja našeg prijedloga zavisi i provođenje izbora
Od prihvatanja našeg prijedloga zavisi i provođenje izbora

- Vjerovatno ćemo nakon te rasprave imati još sličnih inicijativa, a otvorit će se i mnoštvo razgovora u narednih 10-15 dana s predstavnicima međunarodnih institucija i između nas na jednoj bilateralnom nivou, kako bismo, eventualno, došli do rješenja koje bi bilo provodivo. Da bismo mogli imati iduće izbore prvog vikenda u desetom mjesecu i za članove Predsjedništva, i za Dom naroda, i za Mostar u smislu korekcija izmjena Izbornog zakona i uvažavanja i osnova onog što je donio sud u Strazburu, kad je u pitanju nekoliko odluka koje se tiču nas, ali jednako tako Ustavni sud BiH, kad je u pitanju Mostar i Dom naroda - naveo je Čović.

Smatra da će "to ići dosta teško, jer atmosfera koja je načinjena, načinjena je na način da niko ne analizira kako popraviti neke prijedloge, nego ih apsolutno odbacuje i čeka neko vrijeme kako bi izašao s nekim novim idejama".

- Mislim da ćemo možda imati čak i nekoliko prijedloga. Vjerujem, ako ovo sutra ne završi na jedan adekvatan način, određenim prihvatanjem redovite procedure, gdje bi se dalo nešto promijeniti, onda ulazimo u jednu dosta zahtjevnu fazu - kazao je Čović.

Već danas ćemo, dodao je, imati razgovore s predstavnicima američke administracije i Evropske unije.

- Ovih dana će biti jako mnogo razgovora do onog sastanka koji će biti organiziran u Sarajevu kada je PIC u pitanju. Opet ćemo kao predsjednici stranaka imati priliku, ili jednim dijelom imati priliku kazati šta mislimo o tome - kazao je Čović.

Naglasio je da je, što se tiče izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, u proceduri samo jedan prijedlog i to je prijedlog HNS-a, a dodao je da SDA govori kako će dati svoj prijedlog.

- Sad im je stav, kada ovaj naš prijedlog završi svoj pravni put, da će onda oni vjerovatno izaći sa nekim svojim prijedlogom - naveo je Čović.

Kaže da će se sutra na sjednici Zastupničkog doma vidjeti da li će HDZ-ov prijedlog ići po redovnoj ili po hitnoj proceduri.

- Mi smo spremni i za jednu i za drugu varijantu - zaključio je Čović.