open-navfaktor-logo
search
Irfan Čengić
"Čović ostvaruje ciljeve, za 15 godina uspio se riješiti Silajdžića, Lagumdžije, Tihića, a sada i Izetbegovića"
Kao parlamentarac SDP-a koji u oba doma Parlamenta FBiH ima najveću podršku građana pokazanu na prošlim izborima, nemam luksuz da ne iskažem svoj stav u ovakvom vremenu, jer: "Tamo gdje svako isto razmišlja, tu niko mnogo ne razmišlja.", poručio je Irfan Čengić zastupnik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH. 
28.04.2023. u 19:57
get url
text

O novoj Vladi FBiH

Čekao sam da se Vlada izabere i sada kada nema više SDA da moje stavove dežurni botovi lažno ne dovode me u vezu da pomažem ostanku loše SDA Vlade. Dužan sam objasniti da ja nisam glasao za imenovanje ove Vlade jer sam u Domu naroda i ja ne glasam o imenovanju Vlade. Na organima SDP-a nisam došao dati podršku ovakvoj Vladi jer smatram da nije u skladu sa Programom SDP-a. Kao što ja imam statutarno pravo na vlastito mišljenje, tako i drugi imaju mogućnost da snagom ruku nametnu svoje stavove da u vladama trebaju sjediti pravomoćno osuđeni za kriminal, ljudi sa crnih lista, bez izbornog legitimiteta... i meni je to sastavni dio demokratije.

VEZANI TEKST - Nakon Schmidtove odluke: Federacija dobila novu Vladu, Nermin Nikšić premijer

Odgovornost za imenovanje te Vlade je preuzeo Christian Schmidt uzimajući ustavno pravo potpredsjedniku i 51 zastupnik koji ima ime i prezime. Novoj Vladi FBiH želim sretan rad, imati će moju podršku u svemu dobrom u skladu sa ustavom, zakonima i Programom SDP-a. U bilo čemu lošem neće imati bez obzira na cijenu, jer domovina nema cijenu a mandat prođe valja nama svima hodati gradom, doduše dosta njih i ne hoda gradom. Dobro je da SDA odlazi u opoziciju, rukovodstvo SDA treba se pogledati u ogledalo i zapitati kako su sebe doveli u ovu situaciju i kako su državu doveli tu gdje jeste. Imaju veliku prednost jer mislim da će im način dolaska nove Vlade FBiH ekstremno brzo pomoći da povećaju broj glasova na narednim izborima.

O nametnutoj Odluci OHR-a

Sada kada više NEMA SDA i kada imamo novu Vladu trebamo iskreno govoriti o lošim namjerama Christiana Schmidta za ovu državu. Kao što nije istinu govorio 2.10. da je odblokirao FBiH, isto tako neistinu je rekao i jučer 27.4. da je dugoročno deblokirao FBiH jer nakon detaljnog čitanja nova Odluka ostavlja mogućnost blokade FBiH plus dodatno svih 10 kantona ukoliko to želi 14 delegata iz Kluba Hrvata. Dakle u članu 1. odluke je jednokratnim "ad hoc rješenjem" koje služi samo danas, Šmit odlučio uzeti pravo potpredsjedniku iz reda Bošnjaka koje mu garantuje Ustav i Washingtonski sporazum i svojim potpisom izabrati Vladu FBiH i poslati je Predstavničkom domu na potvrdu. Svjestan da trojka ima samo 6 od 23 delegata u Klubu Bošnjaka koji su spremni prihvatiti jednokratna rješenja, odlučio je oduzeti Klubu Bošnjaka pravo da učestvuje, kakvo pravo imaju svi klubovi naroda u DN iza 2026. Razlog zašto 14 delegata a ne 2/3 je jednostavan, to je procjenjeni broj za koji se smatra da probosanske snage ne mogu nikada dobiti u Klubu Hrvata da bi izbacili HDZ iz vlasti.

A ako Klub Hrvata bude blokirao kao sada Klub Bošnjaka, tada neće više biti moguća intervencija OHR već će se Parlament i skupštine kantona moći u nedogled raspuštati i birati a Vlade u tehničkim mandatima ostajati. Jasno je da za šest mjeseci neće doći do izborne reforme Ustava BiH, jer Schmidt ne može intervirati na Ustav BiH a mi nemamo 2/3 u PS BiH i samo 1 od 5 Bošnjaka u Domu naroda PS BiH i tada nastaju novi veliki problemi. Puno bi jednostavnije za shvatiti bilo da je Christian Schmidt napisao u Ustav da stranke HDZ-a i ostatak HNS-a uvijek moraju biti u vlasti bez obzira da li se uopće i kandiduju za PD Parlamenta FBiH, jer ovim rješenjem im je to omogućio. Nemam ja problem što se izbacuje SDA nego zato što se trajno stiti HDZ. Sad sam neopterećen pa mogu iskreno pisati, jer svaku svoju dužnost sam dobio glasovima naroda, bez nametanja,bez kompenzacija, bez imenovanja... i mogu čvrsto stajati u riječi koje su zapisane u Programu SDP-a. Većina samo komentariše ovu Vladu, mene više zanima ša smo dobili za 2026., 2030., 2034. iskreno porazno je kakvo smo rješenje za budućnost BiH dobili. Rješenje koje ubija građanske multietnicke stranke i građansku perspektivu.

VEZANI TEKST - Schmidtova odluka o deblokadi imenovanja Vlade FBiH stupila na snagu, pročitajte detalje

Schmidt je novom odlukom ostavio nedorečenim ranija rješenja da u roku 45 dana se na Dom naroda stavljau zakoni, jer mu je rukovodstvo Doma naroda pokazalo u praksi da to ne poštuju i mjesecima ne stavljaju zakone na dnevni red. Time je pokazao da mu nije cilj da se zakoni usvajaju. Također nije popravio rješenje po kojem od 4 ključne pozicije u FBiH samo na 1 može biti Bošnjak, na 2 Hrvat i na 1 Srbin. Problem je što Predstavnički dom će se u pravilu prepuštati licima sa kompenzacionih lista da rukovode domom što je apsurd. U isto vrijeme u RS-u je predsjednnik, premijer i predsjednik NSRS-a iz reda srpskog naroda.

O Čoviću

Iako je vrlo loš u prognoziranju datuma, Dragan Čović u ovih 15 godina uspio se riješiti Silajdžića, Lagumdžije, Tihića, Komšića, predstavnika međunarodne zajednice koji insistiraju na EU vrijednostima te danas i Izetbegovića. Ostvario je skoro sve svoje strateške ciljeve i dobio puno više nego što su državnički tada SDP i SBB odbili sa Štefanom Fuleom. Pravilima koja važe od 2024. i na koja se pristalo, građansko uređenje je nemoguće a multietničke stranke besmislene. U totalu danas smo konačno dobili vlast bez SDA, ali i strašno loša Schmidtova rješenja.


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.