open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Čović pokušao obmanuti hrvatsku javnost: "Legitimni predstavnici" nisu uvjet EU-a za kandidatski status
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović pokušao je u srijedu navečer, gostujući u emisiji Romano Bolković 1 na 1 na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT), obmanuti hrvatsku javnost.
21.01.2021. u 12:29
get url
text

Ukazivao je Čović na potrebu izmjena Izbornog zakona BiH, ali na način da se osigura ono što on naziva "izborom legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda na svim administrativnim nivoima".

- To je nešto ispod čega se ne može ići i ja sam uvjeren da je došlo vrijeme, ovih par mjeseci ispred sebe, da zajedno sa međunarodnim predstavnicima stvorimo preduvjete da možemo dobiti kandidatski status jer taj Izborni zakon je uvjet da bismo uopće dobili kandidatski status. To je minimum stvari koje zagovaramo – kazao je Čović.

VEZANI TEKST - Čović: Ako Schmidt bude vodio politiku Angele Merkel, OHR će se za godinu ili dvije izmjestiti iz BiH

Izmjene izbornog zakonodavstva zaista jesu među ključnim prioritetima koje je Evropska komisija postavila pred BiH, ali taj ultimatum ne podrazumijeva zadovoljavanje "minimuma stvari koje HDZBiH zagovara", odnosno ne podrazumijeva obavezu stvaranja okvira koji bi rezultirao izborom "legitimnih predstavnika".

Među 14 ključnih kriterija koje je Evropska komisija postavila pred BiH se ne spominju "legitimni predstavnici", ali se spominje potreba "osiguranja jednakosti i nediskriminacije građana", a naročito se izdvaja potreba provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Osiguranje jednakosti i nediskriminacije građana u suštinskoj je suprotnosti u odnosu na zahtjeve HDZ-a BiH za izbor "legitimnih predstavnika", odnosno za izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH i izbor članova Predsjedništva BiH. Prema tim prijedlozima, pojedinim pripadnicima konstitutivnih naroda u određenim kantonima bi se uskratila mogućnost posrednog izbora u Dom naroda FBiH, što je suprotno demokratskim načelima zastupljenim u Evropskoj uniji (EU) i onome što Brisel traži od BiH.

Prihvatanje HDZ-ovih zahtjeva bi u praksi značilo dodatno otežavanje ispunjavanja uvjeta EU-a, na što Brisel redovno upozorava u svojim izvještajima i zaključcima Vijeća EU-a.

- Naglašavamo da se ne smiju poduzimati zakonski ili politički koraci koji bi otežali provedbu odluke u predmetu "Sejdić-Finci" i ostalih odluka Evropskog suda za ljudska prava – glasi poruka koju BiH u posljednjim godinama redovno dobija iz Brisela.

Evropska komisija je među 14 ključnih prioriteta izdvojila i potrebu osiguravanja provedbe izbora u skladu sa evropskim standardima tako što će institucije BiH provesti relevantne preporuke OSCE-a i Venecijanske komisije. Tim se relevantnim preporukama protivi upravo HDZBiH, čiji zvaničnici i državni zastupnici odbijaju sve intervencije na izbornom zakonodavstvu koje su usklađene sa preporukama.

Uprkos ovim činjenicama, Čović je osjetio potrebu da gledatelje HRT-a uvjeti da "jedino hrvatski narod u BiH nedvosmisleno podržava evropski put naše zemlje", što, tvrdi on, nije slučaj kod ostalih naroda.

- To iskreno nije ni bošnjački predstavnik, nijedan iz političkog Sarajeva – izjavio je Čović.

S druge strane, realnost govori da jedino "političko Sarajevo" nedvosmisleno podržava ispunjavanje svih ključnih kriterija Evropske komisije, a ne ispunjavanje njihovih fragmenata, odnosno onih dijelova koji odgovaraju određenim političkim strukturama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.