Čović promijenio ploču: Unutarnje uređenje je stvar BiH, a ne Evropske unije

Objavljeno: 17.07.17 u 16:41

Suprotno stavovima HDZ-a BiH nakon što je Evropski parlament usvojio zaključak o BiH koji se odnosi na konstitutivnost naroda i princip federalizma, a kojeg su zvaničnici te stranke pokušali nametnuti kao obavezu BiH na euroatlantskom putu, predsjednik te stranke Dragan Čović je danas promijenio pristup.

Dragan Čović FOTO: ARHIV
Dragan Čović FOTO: ARHIV

Unutarnje uređenje BiH je za Čovića iznenada prestalo biti pitanje na koje mogu utjecati predstavnici EU-a te je postalo, kako je kazao, "stvar BiH".

Poručio je to Čović nakon današnjeg sastanka u Briselu sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, od kojeg je predsjednik HDZ-a BiH zatražio podršku u integracijskom procesu naše zemlje u EU.

Čović, koji je danas preuzeo dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, istaknuo je uvjerenje da će Izborni zakon BiH biti izmijenjen u oktobru ili novembru ove godine te da će naredni izbori 2018. godine biti održani po tim izmijenjenim propisima, koji, dodao je, podrazumijevaju odredbe koje će onemogućiti jednom narodu da bira predstavnike drugog naroda.

BiH bi, kazao je Čović, trebala u narednih 12 mjeseci dobiti kandidatski status za članstvo u EU, a u istom roku bi trebao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo u NATO-u. On je najavio da će u narednim danima dogovoriti službenu posjetu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović našoj zemlji.