open-navfaktor-logo
search
Najveći test
Čović s delegacijom iz Francuske: Izborni zakon BiH trenutno najvažnije političko pitanje
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović razgovaro je s delegacijom Republike Francuske u kojoj su bili visoki dužnosnici Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske, zamjenik direktora za kontinentalnu Evropu Sylvain Guiaugué i zamjenik direktora za Evropsku uniju Cyril Piquemal, te zamjenik ambasadorice Republike Francuske u BiH Xavier Rouard.
23.03.2022. u 09:16
get url
text

Kako je saopćeno iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH, na sastanku je razgovarano o partnerstvu Bosne i Hercegovine s Francuskom i strateškoj važnosti saradnje u svim segmentima, posebno u oblastima privrede, ekonomije i tehnološke modernizacije.

Istaknuto je kako sigurnosna arhitektura Evrope mora biti kompaktna u svim izazovima, a posbeno je naglašena važnost integracijskih odnosa prema Evropskoj uniji i jačanju kapaciteta u saradnji s NATO-om.

Čović je podvukao da je Izborni zakon BiH trenutno najvažnije političko pitanje koje treba relaksirati unutrašnje odnose među konstitutivnim narodima i omogućiti legitimno političko predstavljanje definirano Dejtonsko-pariskim mirovnim sporazumom.

- Diskriminacija i majorizacija protivni su praksama evropskih multinacionalnih i multikulturnih zemalja. Politička kriza mora biti prevladana kao najveći test postdejtonske BiH, ali i garancija bržeg napretka prema Evropskoj uniji - rečeno je tokom sastanka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.