open-navfaktor-logo
search
Lider HDZ-a
Čović: Sa "Osmorkom" smo našli zajedničko rješenje za izmjene Ustava koje je svima prihvatljivo
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović govorio je u intervjuu za Večernji list o sporazumu koji je HDZ potpisao sa strankama "Osmorke" oko formiranja vlasti na Federalnom i državnom nivou.
04.12.2022. u 18:29
get url
text

Kazao je da su željeli istaći ono što jesu kao "predstavnici hrvatskog naroda".

- Da kulturno i politički pripadamo evropskom okruženju i na kraju se pokazalo da to daje rezultat. Potpisani sporazum će omogućiti da prvi put nakon 20 godina realno možemo očekivati uspostavu vlasti u FBiH i na nivou Vijeća ministara BiH u brzom roku. Zadovoljstvo je veće jer je predsjedavajući Vijeća ministara predstavnik hrvatskog naroda i predstavljat će našu politiku. Vjerujem da možemo ispuniti i sva ostala obećanja iz kampanje koja su se odnosila na euroatlantske integracije, pravnu državu te ekonomska i socijalna pitanja - kazao je lider HDZ-a.

Dodaje da je HDZ razgovarao i sa ostalim političkim partijama, a kada je riječ o SDA da su samo niži nivoi stranačkih predstavnika ostvarili komunikaciju.

- Što se tiče saradnje, postoje sredine u kojima ne možete sastaviti vlast bez SDA, na primjer u Srednjobosankom kantonu. Niti SDA to može napraviti bez HDZ-a, jer tamo treba dvotrećinska potpora u skupštini za sve važnije odluke. No, potpisom na dokument mi smo se obvezali osigurati okomicu u vlasti od Vijeća ministara do Federacije BiH i kantona gdje je to moguće kako bismo lakše provodili progresivne evropske politike - istakao je Čović.

Naglasio je da je sa SDA "puklo" nakon što je ta stranka "izigrala Mostarski sporazum iz 2020. godine koji je ovjeren uz medijaciju međunarodne zajednice".

Otkriva da je sa "Osmorkom" našao način kako promijeniti Ustav koji će biti prihvatljiv svima.

- Prepoznao sam da u pregovaračkom procesu imamo priliku s tim ljudima nešto dogovoriti za dobrobit naše domovine Bosne i Hercegovine, ali i naše djece. Uložili smo napore da se svi skupa okrenemo i usredotočimo i na najvažnija pitanja energetske krize, privrednog zaostajanja, recesije i socijalnih i ekonomskih izazova koji ih prate. Kada smo tokom pregovaračkog procesa razgovarali kako riješiti pitanje izmjena Ustava, našli smo zajedničko rješenje koje je bilo prihvatljivo za sve i uz sve to ocijenjeno je kako je u skladu s najvažnijim evropskim vrijednostima. Međutim, to je SDA pokušao neshvatljivo razbiti i išao je u umjetno stvaranje veće krize - rekao je Čović za Večernji list.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.