open-navfaktor-logo
search
"Nositelj EU vrijednosti"
Čović se s ponosom sjeća Gojka Šuška i UZP-a, tviteraši ga žestoko napali
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ni ove godine nije propustio da javnost podsjeti kako se navršavaju 24 godine od smrti ministra odbrane Hrvatske Gojka Šuška. Za razliku od prethodnih godina, nije obišao Šuškov grob, ali ga se rado sjetio na društvenim mrežama. 
03.05.2022. u 18:43
get url
text

- Danas obilježavamo 24. godišnjicu smrti ratnog ministra odbrane Gojka Šuška, koji je ostavio nemjerljiv doprinos na savremenu Hrvatsku. S ponosom pamtimo njegovo ime i djelo te se, kao rođenog Širokobriježanina, prisjećamo njegove svjesnosti važnog zajedništva Hrvata u RH i BiH - napisao je Čović na Twitteru. 

Uslijedila je salva žestokih kritika. Jedan od tviteraša mu je poručio da je licemjer koji se sjeća Šuška, ali se ne sjeća "pobijenih bosanskih katolika Hrvata u Briševu kod Prijedora. Drugi su ga podsjetili da je Šušak uz Tuđmana bio na čelu UZP-a za koji je na 111 godina robije osuđena šestorka tzv. Herceg-Bosne u Haškom tribunalu. Postavljaju mu i slike logoraša iz Dretelja... 

VEZANI TEKST - Šta to Čović poručuje sa Tuđmanovog i Šuškovog groba?

Kako je pisao hrvatski Index, Šušak je nedvojbeno kontroverzna figura novije hrvatske historije, kojega mnogi nekritički slave kao nacionalnog junaka ključnog za pobjedu u Domovinskom ratu, dok drugi ukazuju na to da je Ministarstvo odbrane pod njegovim vodstvom bilo leglo kriminala te kako bi Šušak, da je poživio, najvjerojatnije završio optužen u Hagu za ratne zločine.

Dvostruka linija komandovanja u Hrvatskoj vojsci, koju je Šušak uveo, prema nekim svjedočenjima upućenih, dovela je do pada Posavine 1992, a prema jednoj verziji događaja, to je bila posljedica dogovora između Šuška i vođe bh. Srba, ratnog zločinca Radovana Karadžića. Nesporno je da su lideri bh. Hrvata i lideri bh. Srba međusobno pregovarali o podjeli BiH, kao i da je Šušak bio ključna osoba za upravljanje HDZ-om BiH u skladu sa Tuđmanovim željama.

Jedan tviteraš ga je podsjetio na Blaža Kraljevića, te da je naredbu za njegovo ubistvo uz odobrenje Tuđmana dao upravo Gojko Šušak. 

Šušak je bio i jedan od najvećih zagovornika osnivanja tzv. Herceg-Bosne te velik poklonik Mate Bobana, a takvu je hrvatsku politiku predvođenu Franjom Tuđmanom Haški sud proglasio udruženim zločinačkim poduhvatom.

Na dan pada Vukovara, 18. novembra 1991. godine, u Grudama je utemeljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, paradržavna tvorevina koja je sve do svog raspuštanja bila pod direktnom kontrolom Gojka Šuška. Ponajbolja hrvatska istraživačka novinarka Jasna Babić u svojim je knjigama "Zagrebačka mafija" i "Urota Blaškić" detaljno opisala posljedice "hrvatske državne politike" prema Bosni i Hercegovini.

Šuškov patronat nad tzv. Herceg-Bosnom rezultirao je nizom krvavih ratnih zločina kojima se Haški sud bavio sve do presude šestorki, a kasniji pokušaji prikrivanja prave prirode Tuđmanove i Šuškove politike u BiH izrodili su paraobavještajno i mafijaško podzemlje čiji utjecaj na javni život Hrvatske još ne jenjava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.