open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Mostaru
Čovićev HNS: Hitno uspostaviti vlast, omogućiti predstavljanje konstitutivnih naroda i u Predsjedništvu BiH
Predsjedništvo nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS), na čijem je čelu Dragan Čović, u ponedjeljak je u Mostaru razgovaralo o aktuelnim političkim procesima implementacije izbornih rezultata, kao i uspostave vlasti nakon oktobarskih Općih izbora.
12.12.2022. u 13:43
get url
text

Na sjednici je zaključeno kako nastavak razgovora o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH mora omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i u Predsjedništvu BiH koje je i ovaj put, kako se ističe, "grubo uzurpirano nametanjem nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva".

Hrvatski narodni sabor pozvao je na hitnu uspostavu vlasti na principima sadržanim u dokumentu "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022-2026. godina".

- Ovakav dokument garantuje programsku osnovu funkcioniranja gdje će stabilnost i funkcionalnost institucija biti najveća snaga nastavka reformskih procesa navedenih u dokumentu - saopćeno je iz HNS-a.

Na sjednici je konstatirano da je HNS apsolutni pobjednik i legitimni predstavnik hrvatskog naroda u svim sredinama gdje žive Hrvati.

Navodi se kako je zajedništvo hrvatskih stranaka okupljenih u HNS omogućilo legitimnu zastupljenost u ključnim tijelima.

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je također najave o mogućem stjecanju kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine ove sedmice.

- HNS će se i dalje beskompromisno zalagati za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine, uključujući provođenje ključnih reformi za jačanje Bosne i Hercegovine i njene evropske perspektive - naglašeno je u saopćenju.

Na sjednici se razgovaralo i o održavanju redovitog Sabora HNS-a, koji će okupiti predstavnike i delegate svih hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Zasjedanje Sabora krovne organizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini predviđeno je za 4. februar, najavljeno je iz HNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.