Čovićev megafon Karamatić: Hrvati za njega nisu glasali, ali zato on dobro živi na njihov račun

Objavljeno: 22.05.17 u 14:05 Autor: A. Šarenkapa

Delegat Doma naroda državnog Parlamenta Mario Karamatić nije bio izbor građana hrvatske nacionalnosti u našoj zemlji na prošlim izborima, što se vidi po njegovom izbornom rezultatu, ali zato je izbor za glasnogovornika nazadnih politika koje žele revitalizaciju takozvane Herceg - Bosne.

Mario Kramatić
Mario Kramatić

Najsvježiji primjer je intervju, kojeg je dao za banjalučke Nezavisne novine, gdje je kazao da će proces revitalizacije HRHB biti pokrenut čak i pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Karamatić čak prijeti da će taj postupak pokrenuti Hrvatska, te da među članovima Sabora ima, kako je rekao, "zadovoljavajući broj kolega koji podržavaju ovaj prijedlog".

Jedino što daje težinu Karamatićevim riječima je to da on zapravo više djeluje kao neformalni portparol HDZ-a BiH, tačnije Dragana Čovića, nego kao lider jedne parlamentarne stranke - HSS-a. Prema njegovim dosadašnjim nastupima uočljivo je da je zadužen za puštanje "probnih balona" o idejama koje su zapravo HDZ-ove nakane.

Uostalom, ništa drugo mu i ne preostaje, jer je Karamatić egzaktan primjer da Hrvate u državnim institucijama predstavljaju i osobe koje nisu njihovi legitimni zastupnici. Kada god Dragan Čović, govoreći o potrebi izmjena Izbornog zakona, govori o nelegitimnim predstavnicima Hrvata, trebao bi kao primjer pokazati Karamatićevu fotografiju.

U Izbornoj jedinici 10, koju čine općine Posušje, Grude, Široki Brijeg i Ljubuški, Karamatić je osvojio samo 7,5 posto glasova od broja kojeg je osvojila koalicija HNS, čiji je kandidat bio. Jedini lošiji rezultat u HNS-u od njega je osovojila Katarina Kraljević Primorac. Ako bi se broj njegovih poredio sa ukupnim brojem glasova u ovoj izbornoj jedinici, osvojeni procenat bi bio znatno manji. Međutim, zahvaljujući kompenzacijskim listama i principima delegiranja, Karamatić je uspio ugrabiti stolicu u državnom Domu naroda. Što će reći da je njemu Izborni zakon sasvim dobar.

Zapravo, Karamatić kao političar, osim po uzaludnim pokušajima da bude duhovit, mogao bi ostati upamćen po tome kako je pokušao prevariti državu, tačnije Federaciju BiH za vojnu penziju.

On je krajem 2007. godine, na osnovu vlastitog zahtjeva, ostvario pravo na povoljniju penziju kao pripadnik Vojske FBiH, iako nije imao pravo na nju. Naime, pet godina prije toga Karamatić je napustio Vojsku FBiH uzevši otpremninu u iznosu od 10.000 KM. Svi oni koji su dobili otpremninu veću od 6.000 KM po automatizmu su gubili pravo na penzionisanje pod povoljnijim uvjetima.

Osim toga, pravo na povoljniju penziju ostvario je zahvaljujući krivotvorenim dokumentima. Prema tim papirima, Mario Karamatić je od kraja 1994. do decembra naredne godine bio zamjenik komandanta Operativne grupe HVO-a Kupres.

U nalazu revizorskog tima je konstatirano da je u tom razdoblju Karamatić komandovao samo jednim vodom u Prvoj gardijskoj brigadi "Ante Bruno Bušić", a da mu je lažno uvjerenje izdato isključivo na temelju izjava svjedoka, a uz pomoć prijatelja Josipa Duspare, njegovog ratnog saborca.

On je, u međuvremenu, skinut s liste vojnih penzionera, njegova je prevara zataškana, ali za razliku od mnogih Hrvata za čija se prava tobože on i Čović bore, novca ne manjka.