open-navfaktor-logo
search
Poruke iz Mostara
Čovićevo pružanje ruke Bošnjacima i prizivanje rata
Teško da bi danas bili ovdje, imali BiH da nije bilo HR HB, poručio je, između ostalog, Dragan Čović na akademiji u Mostaru.
29.08.2018. u 08:14
get url
text

- Teško da bi bilo onog referenduma, kakvo god bilo kasnije njegovo izjašnjavanje, da nije bilo HR HB. Teško da bi bilo i stabilnosti u ovakvoj BiH, i ekonomske i socijalne , uz sva druga iskušenja, da nije bilo najorganiziranije od tri sastavnice BiH u tom vremenu rata. Iako je nastala u užasima rata, ona je imala svoju najfunkcionalniju izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast u to vrijeme. Sve smo mi to ugradili u BiH. Da nije bilo RH HB i hrvatskog naroda, niti bi bilo Federacije BiH, pa time ni Woshingtonskog ni Daytonskog sporazuma, pa svega onoga što smo jednako pokušali sa drugima graditi, da bi danas dostigli nesavršeno društvo, koje moramo dalje unapređivati - poručio je Čović.

Iščitavanje spomenutog vremena, smatra Čović, mora biti do kraja zasnovano na historijskim činjenicama, o čemu još nije dovoljno napisano, "da bi ostavili tragove mladosti, koju neće onaj brojniji nadglasati sutra, pišući drugačiju udžbenike iz historije“.

Poslao je i poruku ostalim narodima u BiH, da ustavno domoljublje mora biti osnova na kojoj će funkcionirati BiH.

- Poruka onima koji nekada razmišljaju drugačije o budućnosti BiH, vežući svoju poziciju za malobrojnost hrvatskog naroda, naročito u FBiH,  je da o tome debelo razmisle, kad sa različitih političkih stajališta iznose svoje poglede na budućnost BiH, nekim drugim sredstvima, igraju se rata. S naše strane poruka njima, ruka vam je pružena, posebno nama u FBiH, bratskom bošnjačkom narodu, želimo s vama graditi modernu BiH, ali na potpunoj jednakopravnosti hrvatskog naroda na svom dijelu BiH, koju ćemo graditi zajedno kroz legitimne predstavnike hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda - poručio je Čović.

Onima, kako je kazao, koji zadnjih dana komentarišu, poručio je da su svih godina nakon rata obilježavali godišnjicu HDZ-a i HR HB i da će to i dalje s ponosom raditi.

- Trebamo snažno i iznova isticati svaku novu godišnjicu, koliko god neko drugi pokušavao porukudrugačije shvatiti - naglasio je Čović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.