open-navfaktor-logo
search
Samouvjereni CR7
Cristiano Ronaldo: Nema isprike, Portugal ide u Katar
Fudbaleri Portugala su u nedjelju pred svojim navijačima u Lisabonu doživjeli šokantan poraz od Srbije (1:2) u posljednjem dvoboju kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022, ali je kapiten portugalske reprezentacije Cristiano Ronaldo uvjeren da će odvesti ekipu u Katar.
15.11.2021. u 15:27
get url
text

- Fudbal nam svako toliko pokaže da se ponekad do željenog cilja stiže najzavojitijim putem. Jučerašnji rezultat je težak, ali nije dovoljan da nas baci u depresiju - poručio je 36-godišnji napadač Manchester Uniteda putem Instagrama.

Portugalcima je za osvajanje prvog mjesta bio dovoljan i remi, a kad su u 2. minuti dvoboja na Luzu poveli pogotkom Renata Sanchesa, činilo se da ih ništa ne može zaustaviti na putu prema Katru. No, jedna pogreška golmana Ruija Patricija u 33. minuti, koji je darovao izjednačenje srbijanskoj reprezentaciji, te pogodak u 90. minuti Aleksandra Mitrovića odveli su goste do delirija i izravnog plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Ronaldo se teško mirio s takvim raspletom, s obzirom na to da je njemu u Beogradu "ukraden" pobjednički pogodak u završnici dvoboja istih protivnika na početku kvalifikacija, kad na utakmicama još nije bilo VAR tehnologije, a prema televizijskoj snimci je bilo prilično jasno kako je lopta cijelim obujmom prešla gol-crtu pri rezultatu 2:2.

Ipak, svjetski rekorder po broju golova u utakmicama za reprezentaciju (115) ne sumnja da će se Portugal naći među evropskim reprezentacijama koje će se za godinu dana boriti za naslov svjetskog prvaka.

- Cilj nastupa na Svjetsko prvenstvu 2022. je još "živ", a mi znamo kako ga ostvariti. Nema isprike. Portugal ide u Katar - zaključio je Ronaldo.

Konkurencija će u dodatnim kvalifikacijama biti žestoka. Krajem marta iduće godine 12 reprezentacija će konkurisati za preostala tri mjesta u žrijebu Svjetskog prvenstva.

Zasada je poznato da će se uz Portugal u tom bubnju biti Švedska, Rusija, Škotska i Sjeverna Makedonija, Velsa, Češka i Austrija, pridružit će im se najvjerovatnije i Poljska, te Italija ili Švicarska, Finska ili Ukrajina, te Nizozemska, Turska ili Norveška.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.