open-navfaktor-logo
search
Inicijative
Crna Gora: 11. jula proglasiti danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici
Crnogorska Akcija za ljudska prava, Anima i Centar za građansko obrazovanje pozvali su danas Skupštinu i Vladu Crne Gore da 11. jula iduće godine zvanično proglase danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
11.07.2022. u 12:06
get url
text

- Nadamo se da će, prije svega, iz poštovanja prema porodicama ubijenih, kao i u cilju uspostavljanja miroljubivog okružja za život na Balkanu, svi politički akteri u Crnoj Gori i regiji prestati negirati sudski utvrđene činjenice i veličati osuđene ratne zločince i da će svojim porukama nastojati suzbiti podjele i govor mržnje - navodi se u saopćenju.

Iz ovih organizacija podsjećaju da se danas navršava 27. godišnjica genocida u Srebrenici, najmasovnijeg zločina izvršenog na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata. Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) od 11. do 19. jula 1995. godine, sistematski su ubili više od osam hiljada nenaoružanih Bošnjaka starosti od 14 do 70 godina. Ubijeno je i više od šest stotina djece, a najmlađa žrtva rođena je 13. jula 1995., a ekshumirana je iz masovne grobnice kod Srebrenice 2012. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.