open-navfaktor-logo
search
Nacrt strategije
Crna Gora dobija Agenciju za cyber sigurnost
Nacrtom strategije cyber sigurnosti Crne Gore od 2022. godine do 2026. godine predviđeno je osnivanje novog organa uprave - Agencije za cyber sigurnost.
28.12.2021. u 08:41
get url
text

Plan je uspostavljanje novog i održivog tijela za cyber sigurnost na nacionalnom nivou, prenosi RTCG.

Potvrdu ove informacije sadrži izvještaj sa Javne rasprave o nacrtu Strategije cyber sigurnosti Crne Gore od 2022. do 2026. godine. Predlagač Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija primilo je sugestiju Američke privredne komore u Crnoj Gori.

- Spominje se uvođenje Agencije za cyber sigurnost u okviru koje bi funkcionisao Tim za odgovor na računarsko-sigurnosne incidente u cyber prostoru Crne Gore - CIRT. Ali nije precizirano kakve bi bile nadležnosti Agencije, da li bi se CIRT transformirao u Agenciju, ili bi Agencija bila nezavisna od CIRT-a, pa predlažemo da se Nacrt strategije dopuni u tom dijelu. Kao  i predlogom načina finansiranja Agencije, da bi se ICT zajednica i bankarski sektor na vrijeme upoznali sa eventualnim uvođenjem novih obaveza i troškova u tom smjeru - navedeno je u tekstu sugestije Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Iz Vlade CG su odgovorili da se Strategijom predviđa potreba uspostavljanja novog tijela – Agencije, u čiji sastav će ući CIRT. 

- U pravcu ostvarivanja navedenog operativnog cilja, bit će preduzete prateće aktivnosti definisane kroz Akcioni plan, a koje će podrazumijevati preciziranje nadležnosti, organizacione strukture i potrebnih budžetskih sredstava za funkcionisanje novog organa uprave - kazali su iz crnogorskog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, prenosi RTCG.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.