open-navfaktor-logo
search
Ignorisanje WADA-e
Crna Gora pred isključenjem sportista iz svih takmičenja
Crna Gora se nalazi pred isključenjem njenih sportista iz svih takmičenja, saopćeno je danas iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), javlja Anadolu Agency (AA).
24.09.2021. u 15:56
get url
text

Razlog za to je ignorantski odnos Uprave za mlade i sport prema Svjetskoj antidoping agenciji (WADA). U slučaju da ipak ne dođe do isključenja, sportisti Crne Gore će moći da se takmiče, ali ne pod crnogorskom zastavom i himnom.

S tim u vezi, resorno ministarstvo je razriješilo Vasilija Laloševića sa mjesta direktora Uprave za sport i mlade Crne Gore. U svom saopštenju navode da je Lalošević prekoračio svoja jasno precizirana i definisana ovlaštenja, kao i da je svojim činjenjem doveo u nezavidan položaj sporta u cijeloj Crnoj Gori.

- Uprava za sport i mlade je ignorisala Svjetsku antidoping agenciju (WADA), jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti su imali ikakav kontakt sa WADA, zbog čega je agencija internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori - saopćeno je iz MPNKS.

Navodi se da je rezultat navedenog da je Crna Gora pred isključenjem njenih sportista iz svih takmičenja.

- U slučaju da nas ne isključe, sportisti se mogu takmičiti, ali ne pod našom zastavom i himnom. Odmah nakon ovog saznanja, MPNKS je kontaktiralo WADA koja je imala sjednicu u Montrealu sredinom avgusta - saopćeno je iz MPNKS.

Navodi se da će MPNKS će uraditi sve da učinjene greške i propuste ispravi i sanira u najkraćem mogućem roku, kao i da sportistima osigura optimalne uvjete za rad i za postizanje vrhunskih rezultata na svim međunarodnim takmičenjima.

Novi vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade je Marko Begović.

- Za posljedicu imamo da Crnoj Gori prijeti suspenzija od strane Svjetske antidoping agencije (WADA), zbog činjenice da u dužem vremenskom periodu nije usklađen pravno-politički i institucionalni aranžman sa obavezujućim standardima u oblasti antidopinga. Posljedice eventualne suspenzije bi bitno ograničili nastupe naših sportista, ali i organizaciju međunarodnih sportskih manifestacija. U ovom momentu, Crna Gora kaska ne samo za razvijenim sistemima sporta, već i za komšilukom, što predstavlja posebnu štetu, jer smo zbilja rasadnik talentovanih sportista - poručio je Begović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.