Inspektori Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore su tokom prošlog mjeseca zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima zabranili uvoz 10 pošiljki paprika ukupne težine gotovo 25 tona, dok su jednu pošiljku papriku od 1.894 kilograma uništili. Razlog je utvrđeno prisustvo pesticida. 

Također, zabranjen je uvoz dvije pošiljke hrane za životinje u količini od oko 50 tona, zatim 1.860 kilograma ananasa, 557 komada maslina, dok je stopirana i jedna pošiljka sadnog materija ukrasnog bilja u količini od 510 komada. 

Zabranjen je uvoz i oko 21 tonu bijelog vina i oko 64 kilograma ječmenog integralnog hljeba. Takođe, inspektori su tokom maja uništili i 500 kilograma sjemenskog krompira. 

- Fitosanitarna inspekcija je u maju izvršila pregled ukupno 1.862 pošiljki. Izdato je 15 rješenja o zabrani uvoza pošiljki i dva rješenja za uništenje pošiljki. Fitosanitarna mjera fumigacije naređena je za pet kontejnera zbog prisustva štetnih organizama. Ukupno je uzeto 373 uzoraka pri uvozu od čega je za 13 uzoraka laboratorijski utvrđeno da ne odgovaraju propisanim zahtjevima - navodi se u mjesečnom izvještaju Uprave.