Crnadak: BiH može dati značajan doprinos svjetskom miru i sigurnosti

Objavljeno: 19.05.17 u 18:51

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak istaknuo je u obraćanju na 127. zasjedanju Komiteta ministara Vijeća Evrope, kojim trenutno predsjedava Republika Kipar, da novi izazovi i prijetnje, između ostalih, međunarodni terorizam, promet narkotika, organizovani kriminal te regionalni konflikti i globalno siromaštvo, nose globalni karakter i trebaju adekvatan odgovor međunarodne zajednice, kao i solidarnost u naporima za njihovo prevazilaženje.

Zasjedanje Komiteta ministara Vijeća Evrope održano u Nikoziji
Zasjedanje Komiteta ministara Vijeća Evrope održano u Nikoziji

U tom kontekstu, podvukao je značaj snažne saradnje u jugoistočnoj Evropi, posebno na prostoru zapadnog Balkana, jer se jačanjem saradnje između država u oblasti ekonomije, sigurnosti, kao i u drugim oblastima, najbolje doprinosi ostvarenju tih ciljeva.

Na kraju izlaganja u Nikoziji, Crnadak je naglasio da male zemlje, kao što je BiH, ne mogu igrati ključnu ulogu u borbi protiv globalnih prijetnji, ali mogu dati značajan doprinos svjetskom miru i sigurnosti putem izgradnje stabilnog okruženja i konstruktivne uloge u regionalnim strukturama.

Tokom razgovora s predstavnicima Vijeća Evrope, zahvalio je za učešće delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u posmatračkoj misiji lokalnih izbora u BiH, održanih 2. oktobra prošle godine, što je još jedan pokazatelj kontinuirane zainteresovanosti ove institucije za situaciju u BiH te podrške i pružanja pomoći tokom proteklih godina.

Ministar vanjskih poslova BiH danas se u Nikoziji sastao i sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, a na marginama 127. zasjedanja Komiteta ministara Vijeća Evrope susreo se i sa komesarom za ljudska prava Vijeća Evrope, Nilsom Muižnieksom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.