Ključne teme sutrašnjeg razgovora šefa ruske diplomatije sa bh. kolegom  Igorom Crnatkom će biti bilateralni odnosi sa naglaskom na ekonomske teme, multilateralna saradnja, te razgovori o političkoj situaciji u kontekstu, kako je danas istaknuo Crnadak, "snažne podrške koju Rusija daje Dejtonskom sporazumu".

Crnadak je kazao danas da je to veoma značajan događaj "jer je Rusija prijateljska zemlja, važan geopolitički faktor i vanjskotrgovinski partner BiH".

- To će učvrstiti veze Rusije sa RS i BiH – kazao je Crnadak.

Crnadak je ocijenio da je Lavrov "velikan svjetske diplomatije", te je siguran da  će njegov dolazak imati mnogo pozitivnih efekata. Plan je da se sutra potpiše plan saradnje dva ministarstva od 2019. do 2020. godine.

Komentarisao je i pitanje zašto se posjeta dešava baš u vrijeme izborne kampanje u BiH.

- Prilika da ugostimo kolegu Lavrova u samom srcu kampanje je za mene znak podrške svima nama ovdje, i potvrde našeg prijateljstva. Siguran sam da se Rusija u ove izbore neće miješati niti dozvoliti da posjeta bude iskorištena u predizbrne svrhe – kazao je Crnadak.

On je poručio i da je značajno što Lavrov dolazi u RS jer postoje "emotivne veze" između RS i Rusije.

- Predstavnici RS u posljednje četiri godine, posebno Mladen Ivanić i ja, svojim stavovima smo dominantno definisali pozicije koje su na međunarodnom planu bile važne za Rusiju – nepridruživanje BiH sankcijama Rusiji,  izvoz oružja u Ukrajinu, nepriznavanje Kosova, stav BiH oko NATO-a i brojne druge teme – rekao je Crnadak