navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
"Ugašeno Sunce"

Crno jutro: Umjesto dnevnog svjetla i sunca, stanovnike dočekao mrkli mrak

Mrkli mrak je bio u trenucima kada je sunce trebalo biti visoko na nebu, što je šokiralo stanovništvo

Objavljeno: 15.08.2019. u 12:20
get url
text

Mještani okruga u sibirskoj Jakutskoj oblasti bili su neugodno iznenađeni kada ih je ujutro umjesto dnevne svjetlosti dočekao mrak.

Mrkli mrak je bio u trenucima kada je sunce trebalo biti visoko na nebu, što je šokiralo stanovništvo. Svanuti je, kako pišu ruski mediji, trebalo već oko četiri ujutro, a ljudi su tminu sa neobičnim žutim odsjajem fotografisali i do osam ujutro.

Navodi se da ovo nije prvi ovakav slučaj, jer je sličan događaj zabilježen i prošlog ljeta, a stanovnici su već počeli zbijati šale da je "Sunce ugašeno".

Meteorolozi pretpostavljaju da su uzrok veliki šumski požari u Sibiru, pojašnjavajući da je, vjerovatno, velika koncentracija ugljen-monoksida u atmosferi dovela do brzog formiranja neobično gustih oblaka koji su potpuno blokirali sunčeve zrake.

Stručnjaci ističu da oblaci liče na vještačke, no dodaju kako će zvaničan uzrok biti poznat tek po obavljanju analiza. Navodno koncentracija ugljen-monoksida u zraku, prema mjerenjima, ne bi trebala biti dovoljno da bi izazvala potpuno pomračenje.