open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Crnogorac kojeg je SIPA presrela i uhapsila u Bileći optužen za šverc kokaina u BiH
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Željka Vučerakovića (1962) iz mjesta Krnjice kod Bara u Crnoj Gori, zbog krijumčarenja kokaina iz te zemlje u BiH.
02.04.2020. u 12:33
get url
text

Optuženi Vučeraković Željko (1962) tereti se za međunarodno krijumčarenje opojne droge kokain iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, on se tereti da je 31. januara ove godine, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, na području Crne Gore, nabavio tešku opojnu drogu kokain, u količini od oko 250 grama, upakovao je i prokrijumčario na područje BiH.

VEZANI TEKST - Akcija SIPA-e: Droga koja je "pala" u Bileći povezana sa ranjavanjem Srbijanca u Sarajevu

- Optuženi se tereti da je neovlašteno vršio međunarodni prijenos supstance koja je propisom proglašena opojnom drogom, te počinio krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZBiH. Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH koji je potvrdio - naveli su iz Tužilaštva.

Vučeraković je, zajedno sa još jednom osobom, uhapšen u akciji koju su proveli pripadnici SIPA-e, OSA-e, MUP-a RS-a, Granične policije BiH i MUP-a KS. Pripadnici SIPA-e tada su u pograničnom dijelu prinudno zaustavili i pretresli vozilo "audi A4" i osobe u njemu, prilikom čega su otkrili i privremeno oduzeli oko 600 grama nepoznate materije koja svojim izgledom i strukturom asocira na opojnu drogu kokain.

Kako smo tada objavili, akcija hapšenja Crnogoraca uslijedila je nakon pokušaja ubistva srbijanskog državljanina Astrita F. koje se sedmicu ranije dogodilo u sarajevskom naselju Nova Otoka.

Kako nam je tada potvrdio izvor iz istrage, u Bileći su uhapšeni crnogorski državljani, članovi takozvanog "kavačkog klana", a hapšenje je rezultat istrage, između ostalog, i ranjavanja Astrita F. u Sarajevu.

Do pucnjave je tada došlo jer je, kako saznajemo, primopredaja droge pošla naopako, a u noći hapšenja je bio drugi pokušaj, koji su istražitelji "upratili" i spriječili, te blokirali vozilo u Bileći i uhapsili osumnjičene.

Pronađeni kokain bio je zalijepljen jednom od uhapšenih oko stomaka.

Vučerakoviću je nakon hapšenja Sud Bosne i Hercegovine odredio pritvor u kojem se i dalje nalazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.