open-navfaktor-logo
search
Akcija Florida I
Crnogorska policija procesuirala 28 osoba zbog krijumčarenja 6,1 tone kokaina
Crnogorska policija, uz aktivnu podršku i koordinaciju EUROPOL-a, u saradnji s organima više država, procesuirala je 28 pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou, saopćeno je iz Uprave policije, javlja Anadolija.
27.07.2022. u 15:44
get url
text
Privođenje u Crnoj Gori

Iz policije su kazali da su to uradili u sklopu aktivnosti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala, u saradnji sa organima za provođenje zakona Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Portugala i Holandije.

Kako je saopćeno, krivičnom prijavom obuhvaćeni su L.C. (47) i S.A. (45), državljani Italije i D.V. (39), F.R. (35), D.G. (62), N.P. (55), N.G. (48), S.M. (42), R.V. (39), I.A. (31), J.V. (26), M.R. (34), B.V. (50), M.L. (58), J.E. (27), Ž.D. (48), M.Đ. (60), V.R. (52), T.B. (39), N.M. (31), V.L. (48), N.M. (43), A.M. (32), D.Ž. (69), D.M. (48) i Z.G. (43), državljani Crne Gore.

Navodi se da su krivičnom prijavom obuhvaćeni i državljani Srbije i S.M. (45) i A.D. (46).

Iz policije su naveli da su oni osumnjičeni za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlaštena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Kako su kazali policijsko-tužilačke mjere i radnje provedene su na teritoriji sedam zemalja, a izvršeni su pretresi na ukupno 52 lokacije.

- U Crnoj Gori je u provođenju navedenih aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije. Izvršeni su pretresi na ukupno 33 lokacije u našoj državi i tom prilikom pronađeno je i oduzeto više desetina hiljada eura, skupocjeni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, vozilo i gliser - kaže se u saopćenju.

Iz policije su naveli da je uhapšeno osam osoba i to R.V. (39) iz Nikšića, D.G. (62) iz Kotora, S.M. (42) iz Podgorice, N.P. (55) iz Kotora, B.V. (50) iz Kotora, N.G. (48) iz Danilovgrada, J.E. (27) iz Kotora i M.R. (34) iz Podgorice.

Ističe se da su su I.A. (31), F.R. (35), M.L. (58), J.V. (26) trenutno nedostupni nadležnim organima.

- D.V. (39) je prethodno uhapšen u Srbiji po međunarodnoj potjernici zbog drugih krivičnih djela - dodaje se u saopćenju.

Navodi se da su Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M. (31), V.L., N.M. (43), A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. uhapšeni na Arubi 2020. godine i oni su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.

Iz policije su kazali da su 2019. godine otpočeli policijsko-tužilačke mjere i radnje na prikupljanju dokaza za grupu osoba sastavljenu od državljana Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije, za koje se sumnjalo da se bave transnacionalnim krijumčarenjem kokaina rutom Južna Amerika – Evropa, korištenjem različitih plovila.

- Prikupljena saznanja, stepen organizovanosti i modus operandi ukazivali su na to da je grupa bila aktivna i u prethodnom periodu - rekli su iz policije.

Kako se navodi, priprema i organizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila se u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španiji – Balearska ostrva, Kanarskim ostrvima, Zelenorskim ostrvima, Capo Verde, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iz policije su kazali da su se kriminalne aktivnosti realizovale u Portugalu – Azorska ostvra, Obali Slonovače, Karibima – Aruba, Grenadi, Sabu, Antigvi i Barbudi, Svetom Eustahiju i Svetom Martinu.

- Kroz aktivnosti međunarodne saradnje, razmjenu informacija, veći broj operativnih sastanaka sa organima za sprovođenje zakona Srbije, Slovenije, Španije, Italije, Portugala i Holandije, definisani su pojedinčani detalji i zajednička strategija djelovanja u cilju identifikacije svih osoba uključenih u predmetnu kriminalnu aktivnost - navodi se u saopćenju.

Iz policije su kazali da akcija "Florida I" predstavlja dio kontinuiranih mjera i radnji koje Uprava policije u saradnji sa međunarodnim partnerima sprovodi u cilju razbijanja struktura organizovanog kriminala koje se bave krijumčarenjam narkotika na međunarodnom nivou, dominantno sastavljenih od pripadnika balkanskog kartela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.