open-navfaktor-logo
search
Moralna obaveza
Crnogorska Vlada: Zašto je zabranjen ulazak u zemlju Bećkoviću i ostalima
Iz crnogorske Vlade saopćeno je večeras da je "ustavna i moralna obaveza da od nedobronamjernih pojedinaca štiti stabilnost i bezbjednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana"
01.11.2018. u 20:46
get url
text

Srbijanskim intelektualcima, književniku Matiji Bećkoviću, historičarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i političaru i pravniku Dejanu Miroviću zabranjen je ulazak u Crnu Goru. Iz crnogorske Vlade saopćeno je večeras da je "ustavna i moralna obaveza da od nedobronamjernih pojedinaca štiti stabilnost i bezbjednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana".

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine. Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima bit će održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da govori Bećković.

Večeras se ovim povodom oglasila crnogorska Vlada, saopćivši da ne postoje nikakvi spiskovi nepoželjnih osoba. 

- Već nadležni državni organi u svakom konkretnom slučaju procjenjuju koja bi lica svojim djelovanjem mogla ugroziti zaštićene vrijednosti i interese Crne Gore i njenih građana - kaže se u saopćenju. 

Navodi se da je izrada bezbjednosnih procjena u vezi s pojedinim događajima i djelovanjem pojedinaca koji bi mogli ugrožavati nacionalnu bezbjednost i državne interese Crne Gore, odnosno narušavati njen ugled i dostojanstvo, stalna obaveza službi bezbjednosti. 

- Ukazujemo da je naša ustavna i moralna obaveza da od nedobronamjernih pojedinaca štitimo stabilnost i bezbjednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana, uključujući i državotvorna, patriotska i nacionalna osjećanja najvećeg broja njih - kazali su iz Vlade. 

Oni su naveli da su uvjereni da bi se na sličan način odnijela i svaka druga odgovorna Vlada, bilo gdje na svijetu.

- S tim u vezi, ne samo da razumijemo već i cijenimo kada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi srpski zvaničnici štite interese i dostojanstvo Srbije. Podvlačimo da ovaj pristup, iako nam se to želi podmetnuti, nema nikakve veze sa zabranom slobode mišljenja, već se jedino i isključivo odnosi na sprečavanje stranih državljana da u Crnoj Gori izazivaju ili podstiču netrpeljivost, vrijeđaju ugled ili slave nasilni nestanak Crne Gore - navodi se u saopćenju.

Na odluku crnogorskih državnih organa da zabrane ulazak srbijanskim intelektualcima stigle su brojne reakcije, kako iz Crne Gore, tako i iz Srbije. Prosrpske partije u Crnoj Gori osudile su ovakvu odluku, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da će Srbija imati reakciju na ovakvu odluku Crne Gore.

- Država Srbija mora da reaguje. Ovo je nešto čime sam bio šokiran. Mi smo zabranili licima koji su kriminalci, pripadnicima Kavačkog i Škaljarskog klana, a neko je danas zabranio drugačije mišljenje. Crna Gora ovim uvodi ne verbalni delikt, već delikt mišljenja. To je nezamislivo i nedopustivo u Evropi u 21. vijeku - rekao je Vučić u izjavi za Blic, naglasivši da će pokušati da stupi u kontakt sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem ovim povodom, kako bi "zamolio za drugačiju reakciju, više odgovornosti i ozbiljnosti".
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.