open-navfaktor-logo
search
Johannesburg
Crnogorski trgovac dijamantima izrešetan u "porscheu"
Napadači su na Mihaljevića zapucali u trenutku dok je stajao na crvenom svjetlu na semaforu
25.09.2018. u 22:26
get url
text

Trgovac dijamantima i zlatom, Crnogorac Đorđe Mihaljević (44), izrešetan je u ponedjeljak oko 18 sati u klasičnoj sačekuši u predgrađu Johannesburga.

Napadači su na Mihaljevića zapucali u trenutku dok je stajao na crvenom svjetlu na semaforu. Na poznatog trgovca dijamantima pucala su dvojica napadača koji su njegovom "porscheu" prišli na motorima.

- Mihaljević je bio na ručku u jednom restoranu i krenuo je ka svojoj kući. Napadači na motoru najvjerovatnije su ga pratili od trenutka kada je krenuo, jer su iskoristili trenutak kada se zaustavio na semaforu. Tada su motorom prišli "porscheu" i suvozač na motoru je zapucao kroz prozor Mihaljevićevog automobila. On je, vjerovatno već smrtno ranjen, dao gas i pokušao da pobjegne, ali je uspio da pređe samo stotinjak metara. Zaustavio je automobil i uspio da izađe iz njega, ali je istog trenutka pao i umro - izjavio je policijski zvaničnik za južnoafričke medije, piše Kurir.

Mihaljević je, kako se navodi, bio u dobrim odnosima s Dobrosavom Gavrićem i ubicom Željka Ražnatovića Arkana, Milanom Đuričićem Mikijem, koji je na isti način ubijen u aprilu u Johannesburgu.

- Oni su nekada bili bliski jednom od najvećih mafijaša u Južnoafričkoj Republici, Čehu Radovanu Krejčiru, koji je inače imao veleljepnu vilu u oblasti u kojoj je Mihaljević u ponedjeljak ubijen. Nakon raskola u podzemlju, priklonili su se suprotnoj strani i samim tim praktično postali mete - otkrili su izvori upućeni u dešavanja u podzemlju JAR, u kom, kako navodi, Srbi zauzimaju visoke pozicije.

- Milan Đuričić, koji je ubijen prije nekoliko mjeseci, i Dobrosav Gavrić, koji je u pritvoru i čeka odluku o ekstradiciji Srbiji zbog izdržavanja kazne od 35 godina za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana u hotelu "Interkontinental" 15. januara 2000, godinama su uživali zaštitu vođa podzemlja te države Krejčira i Sirila Bike. Međutim, kada je došlo do raskola dvojice narko-bosova, oni su se priklonili Biki. Bika je ubijen 2011, a s njim je tada u BMW-u bio i Gavrić, koji je tada i ranjen, poslije čega je otkriven njegov pravi identitet - utvrđeno je tokom istrage.

Južnoafrički mediji tada su izvijestili da je samo dan prije ubistva Bike, u pretresu Krejčirove kuće pronađen spisak za likvidaciju, na kom su bila imena onih koji bi mogli da budu nezgodni svjedoci njegovih nelegalnih poslova, kao i osoba koje su ga izdale. Navodno, za likvidacije je, kako su tada prenijeli, angažovao trojicu plaćenih ubica iz Srbije.

Inače, interesantno je da je i Đorđev otac Petar Mišo Mihaljević navodno poslovao svojevremeno s Radovanom Krejčirom, a potom je u decembru 2013. bio žrtva otmice i brutalne torture poslije koje je preminuo. Otet je dok se vraćao kući, a otmičari su mu tokom mučenja čekićem polomili karlicu i nogu.

- Spekulisalo se da otmica i mučenje imaju veze s poslovima njegovog sina s Krejčirom. Međutim, poslije očeve smrti, Đorđe je za tamošnje medije izjavio da je siguran da iza otmice ne stoji Krejčir - prenosi sagovornik Kurira. Đorđev otac sahranjen je u rodnom Herceg Novom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.