open-navfaktor-logo
search
Ususret izložbi
Crnogorski umjetnik Selver Kardović: Sarajevo je uvijek važilo za "vrelo kulture" na Balkanu
Kako je nekada izgledala bošnjačka narodna, odnosno gradska nošnja, sarajevska publika imat će priliku podsjetiti se 11. februara kroz izložbu, simbolično nazvanu- "Fermen", crnogorskog umjetnika Selvera Kardovića.
04.02.2020. u 19:40
get url
text
Selver Kadrović: Izložba "Fermen" 11. februara u galeriji "Preporod"

Izložba "Fermen", u okviru Festivala Sarajevska zima, bit će otvorena u galeriji "Preporod". Fermen je, podsjetimo, jedna vrsta prsluka koji se ne zakopčava, protkan je zlatnim vezom, i označavao je status pojedinca u društvu. Na slikarskim platnima umjetnika Kadrovića zauvijek je zaustavljen u vremenu, kao podsjetnik na bogatu kulturno-historijsku baštinu, nama i generacijama koje dolaze.

Inače, Kardović dolazi iz tradicionalne bošnjačke porodice, pa motivi zastupljeni na njegovim djelima, uglavnom pripadaju tradiciji Bošnjaka, zbog čega ga zovu čuvarom bošnjačke kulture i naslijeđa. Stara arhitektura naših mahala i čaršija prisutne su tokom cijelog njegovog školovanja, pa i sada. U startu je to bilo samo prikazivanje stare arhitkture, a sada je već sa posebnom porukom i simbolikom.

Prvi put, u Sarajevu, zajedno sa još 25 svjetskih umjetnika, izlagao je prošle godine, u okviru kolektivne izložbe Internacionalne kolonije "Sarajevo", koju godinama uspješno vodi istaknuta samostalna umjetnica Mirsada Baljić, a da samostalno izlaže, želja mu se napokon ostvarila.

- Želja svakog umjetnika je da se svojim djelima predstavi sarajevskoj publici, bilo da je to kroz sliku, muziku ili književnost. Sarajevo je uvijek važilo za "vrelo kulture" na Balkanu. Prvi susret sa sarajevskom publikom sam imao na likovnoj koloniji u avgustu mjesecu. To je bilo druženje sa 25 umjetnika iz svih djelova svijeta i na kraju smo priredili kolektivnu izložbu. Sada je došao red da se predstavim i samostalno- kaže Kardović.

Ciklus slika "Fermen", koji će predstaviti Sarajevu, kako ističe, nastajao je posljednjih nekoliko godina. Naziv izložbe, napominje, karakterističan je i poznat ljudima etnologije i folklora.

- Prva izložba "Fermena" bila je u Rožajama i imala je svoju posebnost i simboliku. Posebna je zato što je bila otvorena pod vedrim nebom, a simbolična zato što gradski trg nosi naziv mog pradjeda, Mula Jakupa ef. Kardovića. Druga izložba bila je u KIC-u "Budo Tomović" u Podgorici. Također, imala je svoju posebnost i simboliku, jer je, možda po prvi put, glavnu riječ na otvaranju, imalo jedno svešteno lice- izložbu je otvorio Rejhan ef. Hot.  Poslije Sarajeva, izložba će putovati za Skoplje i bit će otvorena 2. marta, povodom Dana nezavisnosti BiH- istakao je Kardović.

Mišljenja je da je zadatak umjetnika da isprovocira posmatrača, ali, tvrdi- slika treba da bude lijepa, nikako tamna ili depresivna.

- Znam da je sve to individualno i do stanja umjetnika. Ali se ja trudim da na lijep način prikažem svo bogatsvo i raskoš kulture koju su naši djedovi vijekovima gradili. Kultura je ono što jedan narod čini narodom- zaključio je Kardović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.