open-navfaktor-logo
search
Jesti što više
Crvena leća je riznica zdravlja: Daje vitalnost i energiju, stimulira rad srca
Revitalizira organizam, blagotvorno djeluje na bubrege i mokraćni sistem. Pomaže u iskašljavanju
20.11.2019. u 21:20
get url
text
Crvena leća

Crvena leća prema tradicionalnoj indijskoj medicini je hrana koja daje životnu energiju tijelu, umu i duhu te ima smirujući učinak. Smatra se najzdravijom među svim vrstama leće.

Zrnca crvene leće bogata su vitalnim hranjivim sastojcima poput proteina, ugljikohidrata i vlakana te vitaminima i mineralima kao što su magnezij, željezo, cink, folat, fosfor, kalij, bakar i vitamini grupe B.

Crvena leća je lagana, ukusna i lako probavljiva pa je mogu redovno koristiti i osobe koje imaju problema s probavljanjem mahunarki. Zbog svoje hranjivosti poručuje se kod oporavka nakon bolesti. Jača imunitet, čisti organizam, a pomaže i kod poremećaja jetre.

Crvena leća je posebno cijenjena namirnica, jer potiče zdravu probavu, pomaže protiv nadimanja i grčeva, prirodni je laksativ i eliminira toksine iz tijela, daje vitalnost i energiju, stimulira rad srca, opušta krvne žile čime se povećava cirkulacija krvi. Revitalizira organizam, blagotvorno djeluje na bubrege i mokraćni sistem. Pomaže u iskašljavanju. Njeguje i pročišćava kožu, a ima i nizak glikemijski indeks.

S obzirom na brojne zdravstvene prednosti, crvena leća ima višestruku korist za naše zdravlje pa je se isplati uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Ono što je ipak najvažnije od svega je to da je vrlo ukusna namirnica, koja se baš poput drugih grahorica, može jesti samostalno, ali i kao prilog. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.