open-navfaktor-logo
search
O čemu se radi
Čudan bijeli oblak uočen nad Marsom
Oblaci iznad vulkana Arsia Mons zapravo su uobičajena pojava tokom cijele godine, ali većinom nestanu u mjesecima prije zimskog solsticija
26.10.2018. u 18:45
get url
text

Visoko  iznad neaktivnog vulkana na ekvatoru Marsa već se neko vrijeme proteže čudan bjelkasti oblak. Na prvi se pogled čini da se radi o vulkanskom oblaku prašine, no vulkani Marsa odavno su ugasli. O čemu se onda radi?

Prve fotografije ovog zanimljivog oblaka snimila je prije više od mjesec dana letjelica Mars Express koja kruži oko Crvenog planeta. No on se u međuvremenu nije rasplinuo, nego postojano lebdi iznad golemog vulkana na Marsu, naziva Arsia Mons, piše Science Alert.

Oblak mijenja svoj oblik u skladu s vremenskim prilikama te se tokom vremena toliko izdužio da je čak postao vidljiv i astronomima amaterima koji teleskopom sa Zemlje promatraju Mars.

Mada izgleda kao da je produkt vulkana iznad kojeg se nalazi, naučnici iz Evropske svemirske agencije (ESA) smatraju da se radi o jednoj drugoj pojavi - orografskom oblaku. Ta vrsta oblaka nastaje zbog utjecaja planina jer one djeluju poput prepreke za strujanje zraka.

Oblaci iznad vulkana Arsia Mons zapravo su uobičajena pojava tokom cijele godine, ali većinom nestanu u mjesecima prije zimskog solsticija na sjevernoj strani Marsa. Svakih nekoliko zemaljskih godina, ako se poslože odgovarajući atmosferski uvjeti, oblaci sićušnih kapljica zaleđene vode procvjetaju kada vlažan i hladan zrak projuri duž vulkana prema njegovom vrhu. Takvim naletom gust zrak se još više hladi i naposljetku formira taj tip oblaka.

Letjelica Mars Express snimila je slične formacije još 2009., 2012. i 2015. godine.

Ova nedavna i najnovija pojava orografskog oblaka prilika je za naučnike da promatraju i istražuju gustoću čestica u atmosferi Crvenog planeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.