open-navfaktor-logo
search
Detalji presude
Ćufurović u Siriju otišao kao nezrela ličnost, snimak nije korišten kao dokaz
Advokat Senad Dupovac kazao je da je Ćufurovićeva supruga, koja se nakon nedavne deportacije iz Sirije sa dvoje djece nalazila u kampu u Delijašu, od sinoć kod kuće sa članovima svoje familije
27.12.2019. u 11:49
get url
text

Sudsko vijeće koje čine sudije Goran Radević, Mirsad Strika i sutkinja Hasija Mašiović, kao predsjedavajuća Vijeća, donijelo je danas presudu kojom je Ibru Ćufurovića iz Velike Kladuše nepravomoćno osudilo na četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji na strani terorističke organizacije ISIL.

U kaznu mu se uračunava i pritvor u kojem se nalazi od aprila ove godine kada je deportovan u BiH, a koji mu je Sud danas produžio za još devet mjeseci ili do nove odluke Suda.

Prilikom obrazlaganja presude sutkinja Mašović je kazala da je Vijeće prilikom odmjeravanja kazne htjelo da bude pravedno, a članovi Vijeća su se vodili i dosadašnjom praksom. (Najveća kazna koju je Sud BiH dosad izrekao za ova krivična djela iznosi četiri godine).

Mašović je kazala da je Vijeće našlo dosta olakšavajućih okolnosti na strani optuženog: on je priznao krivnju, a odmah nakon potvrđivanja optužnice htio je sa Tužilaštvom sklopiti sporazum, a što tužilac nije prihvatio. Također, u Siriju je otputovao kao vrlo mlad, sa 19 godina, a što se smatra kao period nedovršene zrelosti.

- Također, optuženi je pred Sudom izrazio kajanje, to je nekoliko puta ponovio pred Sudom, kao i da je nekoliko puta pokušavao da se vrati iz Sirije, u čemu nije uspijevao. To je potvrdio i zaštićeni svjedok Tužilaštva, koji je rekao da je optuženi kupio lažnu ličnu kartu da pokuša uz pomoć nje da se vrati - kazala je sutkinja Mašović, te dodala da Ćufurović ranije nikad nije kažnjavan, kao i da je porodičan čovjek, otac maloljetnog djeteta.

Kao otežavajuću okolnost Sud je cijenio dužinu boravka optuženog u Siriji, iako su, kako je navela sutkinja, imali u vidu da se pokušavao vratiti, te da je boravio u logoru pod kontrolom Kurda.

Sutkinja Mašović je kazala da je Vijeće posebno razmatralo videosnimak, za koji Tužilaštvo tvrdi da se na njemu nalazi Ćufurović. Riječ je o snimku objavljenom na lažnom twitter profilu "Bruno Krmpotić", a na kojem se nalaze dvije naoružane osobe koje stoje iznad tijela mrtvih vojnika.

Sutkinja Mašović je kazala da je ovaj dokaz ostao nerazjašnjen. Pripadnici SIPA-e koji su svjedočili pred Sudom kazali su da osoba sa snimka liči na optuženog, ali nisu mogli sa sigurnosšću reći da je to on, isto kao ni Vijeće koje je i samo analiziralo snimak.

Mašović je kazala i da, sve i da je utvrđeno da se na snimku nalazi optuženi, koji je to negirao, kao i njegov branilac koji je kazao da se može raditi o fotomontaži, to ne bi značajno utjecalo na odluku. Pojasnila je da nije utvrđeno gdje je i kad snimak nastao, ko su navodno ubijeni vojnici na snimku, ko ih je i kad ubio, ako su ubijeni.

Advokat osuđenog Ćufurovića Senad Dupovac kazao je nakon današnjeg ročišta da je zadovoljan presudom i da on neće na nju uložiti žalbu, izuzev ako se Tužilaštvo na nju bude žalilo.

- Mislim da smo ovo mogli riješiti na jedan sporazuman način, ja sam u sporazumu nudio tri godine, ali eto... Činjenice koje su iznesene Sud je cijenio i u korist odbrane i u korist optužbe i mislim da je presuda koju je izrekla časna sutkinja Mašović pravedna. Naravno da bih volio da je manja. Mislim da se ovaj mali zaista, zaista pokajao. Sve što je sutkinja rekla to stoji, oni su otišli kao djeca - kazao je Dupovac.

Rekao je i da je od sinoć Ćufurovićeva supruga Amina Kečo, koja se sa djecom nalazila u kampu u Delijašu, kod kuće sa svojom familijom.

- Što se tiče resocijalizacije, imaju naše stručne službe koje to rade i ja očekujem da će se njegova djeca igrati sa mojim unukom Ibrahimom. Imamo mi stručne ljude koji se bave tim pitanjima, tako da u tome ne vidim ništa sporno - zaključio je Dupovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.