open-navfaktor-logo
search
Svjetski dan meteorologije
Čuvajmo svaku kap vode koje je sve manje u svijetu
Poštujući Odluku Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19), kao i poreporuke i uputstva Vlade FBiH i Kriznog štaba, Federalni hidrometeorološki zavod neće obilježiti Svjetski dan meteorologije, na do sada uobičajeni način.
23.03.2020. u 14:04
get url
text
Plava voda Travnik

Ovogodišnji  slogan pod koji se obilježava Svjetski dan meteorologije je "Brojimo svaku kap, svaka kap je vrijedna". Svjedoci smo da se klima svakodnevno mijenja i da smo sve više izloženi ekstremnim vremenskim prilikama. 

Ključni faktor klimatskih promjena i globalnog opstanka je kruženje vode na Zemlji. Ubrzano topljenje glečera, izmjena oborinskog režima, sve učestalije poplave i sve duži periodi suša, uz ekstremne hidrološke i meteorološke događaje za posljedicu će imati smanjivanje prostora snošljivog za život. Povećat će se osjetljivost i na šumske požare.

Povećanje temperature zraka i vode mogu ostaviti nesagledive posljedice na ekosisteme i kvalitet vode. Deficit vode u rijekama dodatno će povećati koncentraciju onečišćujućih tvari. Globalni problem s kojim ćemo se suočiti je kako održati stabilnost i kvalitet vodnih resursa, a najveći izazov kako osigurati pitku vodu i hranu. Šta možemo i moramo uraditi?

Već danas početi poduzimati mjere za ublažavanje posljedica i prilagođavanje klimatskim promjenama. Htjeli ili ne, moramo naučiti živjeti sa klimatskim promjenama. Bosna i Hercegovina je veoma ranjiva na klimatske promjene i moramo puno toga da uradimo. 

Osigurajmo čista plava i zelena područja, koja će biti prirodna skladišta vode i stvorimo prirodnu zaštitu od poplava i suša. Racionalno trošimo vodu. Prečišćavajmo otpadne vode. Pravimo rezervoare pitke vode. Proizvodimo zelenu energiju. Smanjimo emisije stakleničkih plinova.

Voda je blago dok njom upravljamo. Naizgled bogati smo vodom. Međutim, preko noći se može sve promjeniti. Zato čuvajmo svaku kap vode, navodi se u saopćenju Federalnog hidrometerološkog zavoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.