open-navfaktor-logo
search
Aerobne aktivnosti
Čuvaju srce i vitku figuru: Kako se pravilno baviti rolanjem i bicikliranjem
Istraživanja koja su provedena u renomiranim medicinskim institutima diljem svijeta dokazala su da redovno bicikliranje i rolanje štite od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa 2 i pomažu u reguliranju tjelesne mase
07.05.2019. u 08:25
get url
text

Mnogima su vožnja bicikla i rolanje omiljene dnevne aktivnosti, a većina onih koji ih upražnjavaju to rade i zbog njihovog pozitivnog učinka na zdravlje. Spadaju u kategoriju aerobnih aktivnosti, a to znači da itekako utječu na rad kardiovaskularnog sistema.

Istraživanja koja su provedena u renomiranim medicinskim institutima diljem svijeta dokazala su da redovno bicikliranje i rolanje štite od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa 2 i pomažu u reguliranju tjelesne mase.

Ako do sada niste, a razmišljate da se počnete baviti vožnjom bicikla ili rolanjem, evo nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći u pravilnom upražnjavanju ovih fizičkih aktivnosti:

Vožnja bicikla

Počnite postepeno. Ako niste dugo vježbali, u početku je važno da ne pretjerujete, osluškujte tijelo i napravite pauzu kad se umorite.

Mijenjajte brzina na biciklu – zbog smanjenja opterećenja zgloba koljena, pri dužim vožnjama, preporučuje se prebacivanje u nižu brzinu radi smanjenja broja okretaja pedala. Optimalan broj okretaja, za većinu biciklista, iznosi od 60 do 80 u minuti.

Mijenjate položaj ruku i tijela jer to pridonosi ravnomjernijem opterećenju mišića i sprečava osjećaj ukočenosti u leđima i vratu koji se može pojaviti tokom dužih vožnji.

Rolanje

Nabavite role odgovarajuće veličine. Rolanje u prevelikim ili premalim rolama koje ste posudili od komšija ili rođaka kako biste "samo vidjeli" sviđa li vam se, loša je ideja.

Premale role žuljaju, a u prevelikim je teško upravljati. Ako želite pravi doživljaj rolanja, nabavite (unajmite) role koje vam pristaju.

U početku izbjegavajte nizbrdicu. Iako vožnja nizbrdo može biti zabavna, početnici ne mogu zakočiti ni na ravnoj podlozi. Vozite po ravnom dok dobro ne naučite tehniku rolanja i savladate kočenje.

Nosite zaštitnu opremu. Kaciga, štitnici za laktove, koljena i dlanove mogu vas zaštititi od ogrebotina i posjekotina, ali i ozbiljnih povreda.

Naučite pravilnu tehniku rolanja i kočenja. Što je tehnika rolanja bolja, brže i lakše se krećemo, a rolanje postaje zabavnije. Najbrže se napreduje u neposrednom radu s kvalificiranim instruktorom, a ako vam je nedostupan, bit će korisni i videosavjeti instruktora koje je moguće pronaći na internetu.

Rolajte se s djetetom. Djeca vole rolanje, a posebno uživaju kad savladaju pravilnu tehniku. Možda je baš rolanje aktivnost u kojoj možete provoditi kvalitetno vrijeme s djetetom i tako učiniti nešto dobro i za zdravlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.