Čuveni italijanski umjetnik potpisao peticiju za izgradnju jednog objekta u Sarajevu

Objavljeno: 03.06.17 u 18:50

Italijanski umjetnik i protagonista pokreta Arte Povera/Siromašna umjetnost šezdesetih godina Michelangelo Pistoletto potpisao je peticiju za izgradnju Concert hall Sarajevo na Marijin dvoru i podržao projekat izgradnje jedinstvenog arhitektonskog rješenja.

Pistoletto tokom svog performansa u Sarajevu FOTO: ARHIV
Pistoletto tokom svog performansa u Sarajevu FOTO: ARHIV

Direktor X Bijenala Ibrahim Spahić zahvalio je na podršci, odlikovao Pistoletta Srebrnom pahuljicom  i pozvao svjetskog umjetnika na 34. Internacionalni festival Sarajevska zima 2018. koji će se održati pod motom "Drugo lice svijeta".

Predanost največim kulturnim projektima u jugoistočnoj Evropi/ Concert hall Sarajevo i Ars Aevi koji će biti izgrađeni u susjedstvu potvrđuju ne samo umjetnici, gradovi i Vlada Italije već dvije decenije, već potvrđuje i Evropa i svijet.

- Ambasada Republike Italije je organizacijom dolaska i programom boravka svjetskog umjetnika Pistoletta  i prezentacijom Treceg raja na najbolji način obilježila Dan Republike Italije -istakao je  Spahić te izrazio uvjerenje da će nakon hiljada potpisa peticije objekat Concert hall Sarajevo na Marijin dvoru konačno i realizovati.