open-navfaktor-logo
search
O državnoj imovini
Cvijanović tokom obraćanja u UN-u: Mešetarenja OHR-a koči saradnju i napredak u BiH
Prijeteće prisustvo Ureda visokog predstavnika (OHR) i njegovi stalni pokušaji da mikroupravlja BiH, guše demokratski proces i podrivaju nesmetan unutrašnji dijalog i pomirenje koji su ključni za budući uspjeh Bosne i Hercegovie, kazala je predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović u svom obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku.
10.05.2023. u 18:08
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt iz izvještaja izbacio kritike o ef. Kavazoviću: Reis je iskusio napade tokom rata i sada je uključen u dijalog, ja to cijenim

- Zaista, nepromišljeno uplitanje OHR-a češće stvara nego što rješava probleme, što pokazuje način na koji je izazvao i rasplamsao polemiku u vezi sa vlasništvom nad državnom imovinom. U početku je bilo opće priznato da Ustav imovinu ostavlja entitetima, što je stav koji je poslužio kao osnov za brojne zakone BiH, koji su još uvijek na snazi, a koji je svojevremeno potvrdio i Ustavni sud BiH. Entitetsko vlasništvo nad imovinom priznaje se čak se i u izjavama koje su 2008. godine dali ili podržali uticajni strani zvaničnici - istakla je Cvijanović.

Ovo pitanje kaže, ni u jednom trenutku nije bilo sporno sve dok bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown, sa svojim tipičnim imperijalnim stavom, nije intervenisao i tako otvorio čitavu polemiku.

- Nakon nekoliko godina, tačnije 2012. godine, kada su strane u BiH postigle dogovor o pitanju imovine, tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko ga je poništio, prosto zato što ga nije izdejstvovao OHR i zato što mu se nije sviđao - objašnjava ona.

Neizvjesnost u pogledu pitanja imovine, koja je kako kaže, nastala isključivo zbog mešetarenja OHR-a, sada koči saradnju i napredak u BiH, jer su se ovog pitanja uhvatili oni koji žele dalju centralizaciju BiH suprotno Ustavu.

VEZANI TEKST - Cvijanović napustila sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a tokom obraćanja Schmidta

- Ako će BiH ikada biti suverena, nezavisna, stabilna, funkcionalna i prosperitetna, onda vladavina u BiH mora da leži ne u rukama neizabranih stranaca koji donose despotske dekrete prema svojim željama i sklonostima, nego u rukama Ustava i njenih građana, u skladu sa demokratskim načelima i vladavinom prava. Mislim da je svim članovima Vijeća nepobitnost navedenog očigledna, mada je možda posebno jasna mnogim zemljama čiji su predstavnici ovdje prisutni i koje imaju ponosnu historiju oslobođenja od despotske imperijalne vlasti određenih stranih sila - istakla je Cvijanović.

I članovi ovog Vijeća, kaže, moraju priznati da su vladavinu prava dužni poštovati ne samo lokalni lideri u BiH, nego i oni strani zvaničnici koji godinama ignorišu ili čak aktivno podrivaju Ustav BiH usaglašen u Dejtonu, koji redovno i nonšalantno krše odredbe Bečke konvencije, kojima se zabranjuje uplitanje stranih diplomata u domaću politiku, i koji utiču na sudske predmete koji bi trebalo da se rješavaju isključivo u skladu sa Ustavom i uz stvaran pravosudni integritet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.