open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Cvitanović: Relaksacija odnosa u FBiH je ključni cilj
Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, nakon današnjih razgovora u Sarajevu o Izbornom zakonu je kazao kako su uglavnom utvrđena stajališta iz Neuma, te da je njihov cilj relaksacija odnosa u Federaciji.
10.02.2022. u 15:19
get url
text

- U kratkom jednosatnom razgovoru uglavnom su potvrđena stajališta koja su utvrđena na razgovorima koje smo imali prije desetak dana u Neumu. Sa hrvatske strane je jasno potvrđeno šta su ciljevi. Ključni cilj je relaksacija odnosa u Federaciji BiH na način da provedemo presudu Ustavnog suda BiH, da imamo mogućnost izabrati 17 delegata koje će birati hrvatski narod u Klub Hrvata u Dom naroda Federacije BiH.

Također, provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava sa jasnom mogućnošću svima da se mogu kandidirati i da na taj način ispunimo onako kako je Sud rekao. Formulacija u Ustavu da se bira predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda i da se na to nadodaje i svih ostalih građana, jasno omogućava svakome da bude kandidovan. To je prezentirano - kazao je Cvitanović.

Dodaje kako će se oni odazvati na svaki poziv za razgovor.

- Niko od Hrvata nije spreman, bilo bi neozbiljno da se pristane na "kompromis", a da ne budete definirani imenom u Ustavu. Dakle, predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda, bošnjačkog i srpskog i svih ostalih, otklanja diskriminacije - rekao je Cvitanović.

On je odgovorio u čemu se ne slažu pregovarači.

- To je predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda i svih ostalih, oko te formulacije. Drugo, oko Doma naroda FBiH, da omogućimo da svako može biti kandidat, i ponudili smo rečenicu u Ustavu koja vrlo jasno kaže da svaki građanin BiH sa pravom glasa može biti kandidat za člana Predsjedništva. Dakle, ne postoji nikakva diskriminacija. I za takav model i oblik smo svi dobili vrlo jasan stav i Venecijanske komisije - rekao je Cvitanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.